Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 februari 2024

Performancekonstens förgrundsgestalt, Marina Abramović tillträder professur till minne av Pina Bausch

2022-08-24

Den alltmer genreupplösta kulturvärlden tycks aldrig upphöra att förvåna. I höst blir den internationellt hyllade performancekonstnären Marina Abramović den första att tillträda en professur som nyligen inrättats i den tyska staden Essen. Den är skapad till minne av världsberömda koreografen Pina Bausch.

Det kan förefalla vara mycket långt mellan de två konstnärerna. Finns det ändå något gemensamt mellan Balkan Baroque, det performanceverk som den serbiska konstnären Marina Abramović visade på Venedigbiennalen 1997, och den danskonst som Pina Bausch skapade?

När Abramović satt i blodig läkarrock och lågmält nynnande putsade benknotor på biennalen, var det näst intill outhärdligt, för mig och många andra i publiken. Hon belönades med det årets Guldlejon för verket. För mig är Pina Bausch en mer livsbejakande konstnär, samtidigt som hon inte var rädd för att bearbeta svåra trauman.

Med tanke på det som nu sker i Ukraina, och på grymheterna under Balkankriget långt dessförinnan, var Balkan Baroque väl mitt i prick?

Pina Bausch var en storartad pionjär inom danskonsten, Marina Abramović har satt outplånliga spår inom den performancekonst hon började inrikta sig på under tidigt 70-tal. Under senare år har hon skapat verk som varit mindre fysiskt utmanande än många tidigare – i somliga utsatte hon sig då rent av för livsfara – allt för att utforska mentala och fysiska gränser.

Konst kan dock vara synnerligen lågmäld och ändå spektakulär. 2010 skapade Abramović exempelvis långa köer på MoMA, Museum of Modern Art, i New York, med sitt verk The Artist is present. Under tre månader, i sammanlagt 736 och en halv timme, satt hon tyst och stilla på en stol mittemot ständigt nya besökare. För egen del började jag köa, men hade varken tid eller mod nog att sätta mig framför henne.

De studenter som nu under höstterminen -22 och vårterminen -23 ska arbeta med professor Abramović på Folkwang Universität der Künste i Essen ägnar sig annars åt musik, teater, dans, design och vetenskap. De är säkert öppna och modiga nog för att ta del av allt det som den legendariska Marina Abramović har att erbjuda. Hatten av för de styrande i Essen som bekostat satsningen på en Pina Bausch-professur och därmed satt en intressant kulturell boll i rullning.

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser