Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 10 december 2023

Välkommen till Plexus Polaires Dracula och annat kul på Internationell dockteaterfestival på Marionetteatern

2022-08-16

Två ting är vissa: dockteater är en internationell konstform och Marionetteatern har alltid öppnat fönster för utblickar mot all världens dockteater. Nu är det dags igen: Pop Up Puppets är tillbaka! Kulturhuset Stadsteatern, Marionetteaterns bas, översköljs av dockteater 18-21 augusti.
Fyra intensiva dagar bjuder samtida dockteater, från format tändsticksask till Plexus Polaires Dracula i stort format. Tändstickasken är amerikansk: Laura Heits Match-box show. Från Israel kommer Yael Rasooly med sin Paper Cut. ”Dagens dockteater präglas av mångfald, både när det gäller tekniker och berättarsätt”, kommenterar Helena Nilsson, Marionetteaterns konstnärliga ledare.
Cluppetry, clownkonst i kombination med dockteater känns oprövat, medan Teatro Gioco Vita är på plats med ännu en klassiskt samtida skuggspelsföreställning, Grodan, efter Max Velthujs, älskade bilderböcker. Gioco Vitas Fabrizio Montecchi är på plats med workshop och samtal, och sedan förra veckan pågår en fristående kurs på SKH, Stockholms Konstnärliga Högskola, i dockteater.
Margareta Sörenson

Se vidare Pop up Puppets 18-22 augusti. kulturhusetstadsteatern.se/pop-puppets-0

Följande pjäser spelas under Pop up Puppets-festivalen:

Dracula (Norge/Frankrike)
Plexus Polaire
Den norska dockmakaren Yngvild Aspeli återupptäcker myten om vampyren Dracula i denna uppsättning. Användningen av dockor i naturlig storlek är centralt i Yngvild Aspelis arbete. För vuxna från 15 år.

Paper Cut (Israel)
Yael Rasooly
En sekreterare sitter ensam kvar på kontoret efter att alla andra har gått hem. Från sitt skrivbord, med hjälp av bilder från gamla filmtidningar, flyr hon in i en värld av dagdrömmar. Föreställningen handlar om faran med att låta romantiska fantasier övergå i besatthet. För vuxna från 15 år.

Grodan/Frog (Italien)
Teatro Gioco Vita, Fabrizio Montecchi
Grodan ser världen med vidöppna ögon. Allt omkring honom överraskar honom, fyller honom med häpnad och väcker hans nyfikenhet. Tillsammans med sina vänner i djurvärlden tampas han med de stora frågorna, genom de små vardagsproblemen. Familjeföreställning.

Simplicissimus (Norge)
Theater Corpus
En norsk musikalisk dockteaterföreställning om den tyska satirtidningen som var en viktig kritiker av Hitler och nazistregimen fram till 1933. Fyrtio dockor och fem dockspelare cirkulerar runt den redaktionsdisk där karbarén äger rum. För vuxna från 15 år.

Big Boys Don’t Cry (Storbritannien)
Opposable Thumb
Dockspelarna Dik Downey och Adam Blake kom på den briljanta idén att skapa en föreställning om sig själva, som män. Men ju djupare de grävde insåg de att begreppet manlighet blev allt mer komplicerat. För vuxna från 15 år.

The Matchbox Shows (USA)
Laura Heit
Den paljettklädda storytellern och pyromanen Laura Heit från USA framför en pytteliten dockteater inuti tändsticksaskar. En död pojkvän, en korv-älva, en tigerviskare, en perfektionist och ett badälskande spöke spelar sina roller i dessa mystiska mikropjäser. För vuxna från 15 år.

The Puppet-Show Man (Kina)
Le Manège Maubeuge Scène Nationale
Den kinesiska dockspelaren Yeung Fai kastar oss in i en värld av farliga tigrar, dramatisk spjutkamp och snurrande kinesiska tallrikar. Med bländande skicklighet hanterar han sina handdockor och låter dem utföra en rad hisnande scener som får publiken att tappa hakan. Familjeföreställning.

The House by the Lake (Israel)
Yael Rasooly
En israelisk föreställning av Yael Rasooly och Yaara Goldring som tänjer på gränserna för musikalisk underhållning och samtida dockteater för vuxna. En kabarésångerska berättar historien om tre systrar som tvingas gömma sig i ett kallt rum, i väntan på att deras mamma ska komma tillbaka. För vuxna från 15 år.

Ett frö i rymden (Sverige)
Marionetteatern
Marionetteatern drar upp storleken och fyller scenen med gigantiska maneter, en cykelfisk på hjul, en blixtsnabb ekorre och en ostoppbar maskin. Med nyskriven musik, dockor och färgstark scenografi bjuds publiken in i en fantasivärld fylld av oväntade bekantskaper. Familjeföreställning.

Workshops
Opposable Thumb – Cluppetry (Clowning and puppetry)

Yael Rasooly – The Performer, the object and the secret in between.

Fabrizio Montecchi – Beyond the screen

Festivalen äger rum på flera olika scener på Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg, 18-21 augusti 2022.

Fler Nyheter

Annonser