Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Dags för säsongens första Plattform för dans

2022-08-16

Fakta:

Namn: Plattform på Dansstationen 12 augusti
Koreografi: Sanna Blennow , Emma Ribbing & Jeanette Gostomski samt Marika Hedemyr
Plats: Dansstationen i Malmö
» https://dansstationen.nu/sv/hem/

Plattform är ett program som visar vad som är på gång inom danskonsten just nu, med flera olika verk av lokala och internationella koreografer och dansare som kan välja att visa vad de vill.
Ett program med färdiga verk, eller work-shops, film, med mera, som brukar inleda höstens säsong på Dansstationen i Malmö. Denna gång med ett dansverk och två filmer.
Solo(W)ing av Sanna Blennow ingår i ett pågående soloprojekt av (och med) Sanna Blennows i hennes arbete med en konceptuell självbiografi där signifikanta händelser översätts till konstnärliga uttryck, där koreografen är ensam på scenen med ett enda papper i handen.
Sanna Blennow för ett slags dialog med sig själv och blir ibland nästan som en kvinnlig Hamlet när orden (på engelska) liknar ”to be-och not to be”.
Sanna Blennow skapar en existentiell föreställning, melankolisk, vacker och eftertänksam, med minimalistiska uttryck och mimik, i ständiga pågående rörelsemönster liksom vid sidan av sig själv.

Perspecti-es av Emma Ribbing och Jeanette Gostomski är en kortfilm som utforskar utrymmet mellan dans och konst.
De två artisternas formspråk skapar tillfällig arkitektur, och genom rörelser i dialog med skulpturer formas olika perspektiv av offentliga platser, som ett slags experiment som kommer att examineras. Det ser ut att vara filmat med rörlig handkamera, vilket skapar närvaro på den specifika platsen och även hur man ser sig om i det offentliga rummet. Vilken riktning blicken tar sig när man rör sig runt i en stadsmiljö med skulpturer.

Mixed reality and the public room är en kortfilm av artisten och koreografen Marika Hedemy som vill utforska de emotionella och politiska relationerna mellan människor och platser i stadsmiljö.
Det är ett forskningsprojekt på universitetsnivå som sammanför koreografi och ”interaction design” för att skapa och analysera verklighet och mixed reality (articifiell verklighet) med inriktning på etik och fokus på den mänsklig kroppen.
I filmen ser vi bland annat scener från Korsvägen i Göteborg, och fullt med folk som väntar på spårvagn och buss. Det är en knutpunkt i staden som för närvarande byggs om vilket skapar problem – men det syns inte i filmen, som är ett work-in-progress som ser mycket intressant ut.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser