Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Nybildat ukrainskt exilkompani dansar Giselle i koreografi av Alexei Ratmansky

2022-07-13

Det tog inte lång tid efter Rysslands attack mot Ukraina den 24 februari i år innan rapporter kom om ukrainska dansare som lyckats fly undan kriget och ta sig till trygghet och frihet. Och inte minst, till nya scener i väst. Somliga hamnade i USA, andra i Danmark, vissa i Tyskland. Inte minst i Nederländerna öppnades dörrar för dansarna och sju av dem fann nytt professionellt hem i Nationalbaletten i Amsterdam. Men det var bara början: nyligen bildades United Ukrainian Ballet Company i Haag, med ekonomiskt stöd av den nederländska regeringen och det privata näringslivet. Kompaniet består nu av 65 dansare.
Syftet med verksamheten är inte bara att ge ukrainska dansare arbete utan också att stödja Ukraina ekonomiskt och kulturellt. Nu närmast ska det ske med hjälp av den mest romantiska och slitstarka av balettens hjältinnor, det vill säga Giselle. Beröringspunkterna mellan den utsatta Giselle och de landsflyktiga dansarna från främst Kyjiv och Charkiv lär vara många.
Repetitioner inför kompaniets turné i Nederländerna och dess internationella lansering är i full gång. Projektet har bästa tänkbara draghjälp av koreografen och världsstjärnan Alexei Ratmansky. Att göra just Giselle var hans idé.
Han är själv född i Sankt Petersburg men betraktar sig sedan länge snarare som ukrainare (eller möjligen som amerikan efter många år i USA). Stora delar av hans familj bor kvar i Kyjiv. Ratmansky har nu skapat en ukrainsk Giselle, genom att rensa bort allehanda tillägg som, enligt hans mening, alltmer har skymt ursprungsversionen av det ikoniska verket.
Giselle skapades av Jules Perrot och Jean Coralli och fick sin urpremiär i Paris 1841. Sedan dess har Giselle bytt skepnad åtskilliga gånger, med början redan 1845 när Marius Petipa gjorde den version som sedan länge var stilbildande Mats Eks Giselle för Cullbergbaletten kom 1987. En minnesvärd sentida nytolkning gjordes 2018 av sydafrikanska Dada Masilo. För att bara nämna ett par exempel.
Ratmansky har åtskilliga nytolkningar av klassiska verk bakom sig och gör nog ingen besviken med sin Giselle. Även den rumänska stjärnballerinan Alina Cojocaru som tolkat Giselle med bravur på många scener runt om i världen kommer att locka storpublik. Även Katja Khaniukova, ukrainsk förstasolist vid English National Ballet, kommer att dansa i denna nya uppsättning av Ratmansky.
United Ukrainian Ballet Company låter sin Giselle möta nederländsk publik på prov den 13 augusti i Alphen aan den Rijn, fortsätter sedan med föreställningar i tre andra städer innan det är dags för två föreställningar på Koninklijk Theater Carré i Amsterdam den 22 och 23 augusti.
Den internationella delen av projektet äger sedan rum i den engelska huvudstaden, på London Coliseum, där fem föreställningar dansas mellan den 13 och 17 september. Där ryms inte mindre än 2359 åskådare, alltså drygt dubbelt så många som på Stockhomsoperan.

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser