Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Världens äldsta och fortfarande turnerande cirkus finns i Sverige, och just nu i Stockholm, missa inte sommarturnén med Cirkus Brazil Jack

2022-07-10

Cirkus Brazil Jack som hör hemma i Malmö slog upp sitt nya cirkustält på Mölleplatsen, inte långt från Malmö Slott, redan den 15 april. Det rapporterade Sydsvenskans Dusan Marinkovic i sin intervju cirkusdirektör Trolle Rhodin 3, fjärde generationen i ledningen för svenska cirkus Brazil Jack som i år firar 123-årsjubileum och fortfarande turnerar i spåren av farfarsfar Carl Max Alexander Rhodin, alias Brazil Jack.
Programmet som just nu bjuds är en blandning av nycirkus och traditionell cirkus, men riktigt traditionellt blir det inte, för Cirkus Brazil Jack kunde av förklarliga skäl inte få med sig sin ukrainska cirkusorkester. Så det fick bli inspelad musik till de olika numren, men musiken har ofta en traditionell cirkus-schwung. Artisterna som presenteras i form av traditionella nummer skulle nog lika gärna platsa i en nycirkusföreställning. Exempelvis den skickliga italienska jonglören Serge Macaggi med sina hatt-trix, som jonglerar uppfinningsrikt med en växande samling plommonstop skiljer sig inte mycket från en nycirkusjonglör, som kanske skulle ha valt andra objekt än just hattar.
Direktören Trolle Rhodin 3 bär också en glittrande paljettkostym av den sortens cirkus haute-couture som ingår i traditionell cirkus, men han håller sig mycket i bakgrunden. Bara vid ett tillfälle berättas om problemet med kollegorna i Ukraina och vid slutet av showen och efter ett långt entusiastiskt applådtack, kommer den den ukrainska luftakrobaten Maria Schevchenko in och tänder en ensam lykta i manegen, ett ljus för alla som inte är med oss nu på grund av det förfärliga kriget.
Dessförinnan har hon bjudit på fantastisk parakrobatik i luften med kollegan Maxim. Det en otroligt fin uppvisning och hon har också visat ett enastående vackert solo, som hon utarbetat under sin exil i Italien.
Andra artister i föreställningen är de ständigt återkommande och härliga tjeckiska parakrobater som är återkommande samarbetspartners med Cirkus Brazil Jack. De är två uppfinningsrika clowntyper i form av en muskulös bjässe och en betydligt mindre man som tillsammans kallas Wolf Brothers.
En riktig sensation är den etiopiska kontorsionisten Senayt Assefa som är expert på bakåtböjningar, jag har aldrig sett ett så vackert nummer av det slaget. Det är lätt att bli en smula orolig när man ser någon utföra sådana osannolika kroppsrörelser, och risken för fara är inte bara överhängande när de mycket skickliga Mesa Brothers från Colombia gör enorma trix på lina, högt under tälttaket. I varje fall har de en jättelik uppumpad kudde inunder sig, men de skickliga rullskridskoartisterna Skating Jasters, som gör hur mycket som helst på en pytteliten bordsyta. De har bara manegen runtomkring sig att landa i, men de håller sig uppe på sin lilla rundel, och lyckas där få plats med de mest fantastiska trix. Cenrifugalpraften utnyttjas skickligt, Exempelvis håller sig Susan Jasters i bara tänderna och svingas runt runt av av Dimerson Baeta Neves samtidigt som hon är roterar blixtsnabbt runt, runt som en snurra. Hur är det möjligt?
Något kan också ordas om själva manegen, för den täcks inte av sågspån, eftersom Cirkus Brazil Jack visar inte längre visar upp några djur. Istället pryds manegens golv av en symbol i form av ett stort hjul med många ekrar. En vacker utsmyckning mitt i manegen som passar in i cirkusestetiken är det visst, men också en symbol för resande.
För Sydsvenskans Dusan Marinkovic berättar Trolle Rhodin att:
”Vi har det största romska hjulet i hela Europa här i vårt tält.”
Det handlar om att Trolle Rhodin är av det så kallade resandefolket, romer som kom till Sverige redan på 1600-talet och en etnisk minoritet som råkat ut för mycket svår diskriminering i Sverige. Till Sydsvenskan säger Trolle Rhodin att han först i vuxen ålder har vågat berätta att han är resande, men nu har Cirkus Brazil Jack kommit ut som en resande-cirkus, och detta bidrar förhoppningsvis istället till att skingra eventuella fördomar och framför allt till att sprida cirkusens kosmopolitiska budskap under vår gemensamma stjärnhimmel.

Till och med 17 juni finns det chans att se Cirkus Brazil Jack i Stockholm i Tantolunden, i närheten av Liljeholmsbron på Södermalm, men turnén fortsätter vidare till Nynäshamn 19 juli och till Visby, Cirkusplatsen vid Söderport 21-31 juli, och fler datum är på gång enligt hemsidan www.braziljack.se/Biljetter

Fler Nyheter

Annonser