Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Ice Hot Nordic Dance avslutades igår med en enastående föreställning av Elle Sofe Sara

2022-07-03

Den enda samiska föreställning som fick plats på årets Ice Hot Nordic Dance i Helsingfors 2022 visade sig vara den som kunde ena hela den samlade publiken av branschmänniskor i en massiv och varmhjärtad hyllning i ett långt och innerligt applådtack. Här presenterades inte bara en estetiskt tilltalande och fantastiskt angelägen föreställning som tog till vara både omgivningar och stora scenen på det nya Dansens Hus i Helsingfors. Vi kunde alla känna att vi verkligen ha fått oss till livs ett verkligt meningsskapande konstverk när Elle Sofe Saras sju dansare och sångare/jojkare i helt svarta koltar gav uttryck för vad det hela handlar om: The Answer is Land , ett verk uppkallat efter aktivistisk konst som ägde rum på den Finsk norska gränsen för några år sedan. Elle Sofe Saras förklarar i programskriften att hon greps av projektet kallat The Kiss from The Border och hennes dynamiska och vackra angelägna verk har utvecklats vidare ur konstprojektet av Jenni Laiti, Niilas Holmberg och Outi Piesko.
Med rätta kommer denna föreställning att turnera vidare i Europa, nu närmast till Julidans i Amsterdam, till Tanz Im August i Berlin och till Norrlandsoperan i Umeå 24-25 augusti. I februari gavs den på Dansens Hus i Oslo i februari, under Festspillene i Nord-Norge i Harstad gavs den redan 19-20 juni förra året, när dansarna fortfarande bar munskydd, och den kommer att dansas vidare på flera norska kulturhus i höst, men detta verk behöver verkligen visas framför allt vidare i Sverige. (Sverige är det enda nordiska land som inte ratificerat ILO konventionen 169 om urfolksrättigheter, bland annat på grund av okunniga politikers felaktiga hantering av jakträttigheter och gruvkonsessioner. Sverige riskerar genom denna dåliga hantering av urfolksrättigheter att kastas ut ur internationella samarbetsorganisationer. Okunnigheten bland svensk politiker är stor, attityden är betydligt bättre i grannländerna, se bland annat vidare sverigesradio.se/artikel/1052662 samt www.sametinget.se/1054 )

Ann-Marie Wrange

Läs mer om Elle Sofe Saras The Answer is Landellesofe.com/work/project/vastadus-eana-the-answer-is-land/

Fler Nyheter

Annonser