Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 maj 2024

Balett de Lorraine får årets ”Le prix de meilleure compagnie” av franska kritiker

2022-06-21

Ballet de Lorraine som sedan 2011 har den svenske balettchefen Petter Jacobsson som sin konstnärliga ledare, har för säsongen 21-22 tilldelats utmärkelsen årets bästa danskompani av franska kritiker i föreningen Syndicat de la critique Theatre, Musique et Danse.
Under utdelningen som ägde rum den 13 juni på Théâtre de la Porte Saint-Martin i Paris delades ut priser i många genrer och kategorier som baserar sig på omröstningar bland kritikerna.
Priset Le prix de meilleure compagnie tilldelas CCN – Ballet de Lorraine tack vare engagemanget hos dess konstnärliga ledare, svensken Petter Jacobsson, med att ge ett fransk danskompani ett samtida uttryck. (Le prix de meilleure compagnie décerné au CCN-Ballet de Lorraine témoigne de l’engagement de son directeur, le suédois Petter Jacobsson, à donner un visage contemporain à une compagnie de Ballet français). CCN – Ballet de Lorraine eller Centre Chorégraphique Nationale Ballet de Lorraine är ett av 19 koreografiska centrum som allesammans har danskonstnärer som konstnärliga ledare.
Att försvara ett modernt skapande inom ett danskompani är verkligen ledord för Ballet de Lorraine och om detta vittnar den kommande premiären lagom till midsommarafton av föreställningen Carte Blanche, där kompaniets dansare och anställda får presentera egna verk på kompaniets Centre Chorégraphique Nationale i Nancy, som är kompaniets hemmascen, se vidare ballet-de-lorraine.eu/fr/piece/carte-blanche
Men säsongen är inte slut i och med det, utan kompaniet hinner också med ett gästspel i Paris den 27 juni på Musée de l’Oragerie med ett utdrag ur den senaste stora satsningen med att återuppväcka verk ur 100-årsjubilerande Svenska Balettens repertoar med hjälp av moderna koreografer. På Musée de l’Oragerie i Paris visas det verk som just anknyter till midsommarfirandet, nämligen Jean Börlins Midsommarvaka, men i en helt egen tappning av filmklipp, bildkonst och rituell ringdans i spännande uppdatering av koreografen Dominique Brun, som kallar sitt verk för Danses crues,(Råa danser).
https://www.musee-orangerie.fr/fr/agenda/evenements/danses-crues-dapres-nuit-de-saint-jean-de-jean-borlin-1920-dominique-brun-ccn-ballet-de-lorraine.
Senaste numret av Danstidningen, nr 3/2022 handlar bland annat om Ballet de Lorraines föreställning med det dubbeltydiga namnet Pas assez suédoises, där fyra av Svenska Balettens fick premiär i mitten av maj på operan i Nancy i omgestaltning av moderna koreografer.

Många fler priser i både dans, musik och teater delades ut av le Syndicat professionnel de la Critique Théâtre, Musique et Danse En överblick över prisutdelningen finns här: sceneweb.fr/le-59eme-palmares-des-prix-de-la-critique-de-theatre-de-musique-et-de-danse/

Dansens Hus inleder höstsäsongen i samarbete med Stockholms Kulturfestival med att visa Ballet de Lorraines lekfulla performance Discofoot på Sergels Torg den 18-20 augusti:
dansenshus.se/program/ballet-de-lorraine-discofoot/

Fler Nyheter

Annonser