Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Tyngdkraft och hopp på trampolin

2022-06-17

Fakta:

Namn: Act of Gravity
Koreografi: Tina Tarpgaard
Musik: Kompositör: Mathias Friis-Hansen, Ljuddesign: Mikkel Larsen och Mathias Friis-Hansen.
Ensemble: Produceret af Recoil Performance Group och Science & Coctails, Artister: Astrid Pauline Schmidt Andersen, Fabian Birger Wixe, Urana Marchesini och Vincent Jonsson, Scenografi: Signe Krogh. Ljus- och videodesign: Andreas Buhl. Kostymdesign: Åsa Gjerstad.
Plats: Den Grå Hal, Christiania, Köpenhamn.
» https://recoil-performance.org

Recoil Performance Group, med koreografen Tina Tarpgaard i spetsen, har ganska många gånger visat intresse för naturvetenskapliga fenomen och skapat föreställningar i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. I det nya verket Act of Gravity har Recoil Performance Group samarbetat med de framgångsrika vetenskapsförmedlarna Science & Coctails, som grundades av fysikern Jácome Armas i Köpenhamn 2010. En non profit-organisation som ägnar sig åt att optimera förmedlingen av den vetenskapliga forskningens landvinningar till offentligheten.
Varje föreställning inleds med en härlig kylig cocktail från baren och ett samtal om vetenskap på scenen. Fredagen den 10 juni var det den belgiske kosmologen Thomas Hertog, som har arbetat tillsammans med Stephen Hawking, som inledde kvällen mycket inspirerande med ett föredrag om bland annat gravitation, gravitationsvågor, svarta hål, rumtid och big bang. Och som Tina Tarpgaard själv har formulerat det, är syftet med att kombinera föredrag och föreställningar, ”att ge en sinnlig forståelse av fysikens lagar”.
I Act of Gravity är scengolvet ersatt av en trampolin, som i modsättning till ett hårt golv formas av dansarnas rörelser och självklart ger möjligheter till helt andra höjder i hop og spring, lekande utmaningar av tyngdkraften och en säregen rörelsekvalitet
Stående vid trampolinens kant trillar artisterna i fritt fall ner och träffar trampolinens sviktande ovansida och skickas iväg tillbaka till utgångspunkten. Men artisterna använder också varandras kroppar och fondväggens fint konstruerade abstrakta bergslandskap och klättervägg som avsats för sina fria fall och tjusiga hopp.
Vi ser kropparna hoppa upp och ner på trampolinen i både lodräta och vågräta positioner, vridningar och mycket mera. Det är mycket rörande att lyssna på replikerna från fyra charmerande artisterna – Astrid Pauline Schmidt Andersen, Fabian Birger Wixe, Urana Marchesini och Vincent Jonsson – om deras arbeten och utmaningar med höjder, fall, trampolinen och tyngdkraften.
Mathias Friis-Hansen har skapat den fina och effektfulla musiken med både elektronik och slagverk som även inkluderar ett piano. Det är inte minst fascinerande när flera av dem på en och samma gång intar trampolinen och med stor precision ger sig i kast med alla slags rytmer; med- mot och polyrytmer i musiken. På det hela taget är det genom hela föreställningen fascinerande att se de fyra skickliga akrobatiska artisternas precision, rytmiska timing och nära samarbete.
Många gånger under Act of Gravity får jag associationer till tidigare verk av Tina Tarpgaard. Ett inslag med en lampa, som sänks ner från taket och används till svängningar och akrobatik över trampolinen, sänder tankerna till On/Volt (2014), och de fina ljus- och videoprojektionerna på bergsscenografin ger associationer till bland annat Frost (2009) och Tørst (2013).
En sekvens i Act of Gravity med ljus och rök under trampolingulvet ger en fin bild av tyngden i artisternas språng och trampolingolvets form sänder tankerna till svarta hål.
Recoil Performance Groups idé om att samarbta med Science & Coctails är verkligen bra också när det gäller att locka en nya grupper bland publiken. Act of Gravity är ännu ett exempel på hur Tina Tarpgaards koreografiska språk omfattar stor uppfinningsrikedom och idérikedom.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser