Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 februari 2024

Färgstark energi med Skånes Dansteater

2022-06-12

Fakta:

Namn: Wild Fellas
Koreografi: Erika Silgoner
Musik: Bach, Joe Wang, Addea , Di Miro
Ensemble: Skånes Dansteater med dansarna Anette Jellne, Hazuki Kojima, Matthew Branham, Tiemen Stemerding, Riccardo Zandom och Tomas Cervinka
Plats: Scaniaplatsen i Malmö den 10 juni.
» https://www.skanesdansteater.se/sv/performance-tour-free/wild-fellas

På Scaniaplatsen precis vid havet i Malmö stads nyaste stadsdel är det urpremiär på Wild Fellas, där sex dansare, alla klädda i stiliga kostymer i exceptionellt starka färger tar plats på den stora scenen där vågorna plaskar vid kanten. En man i rosa kostym tar extra mycket fokus då han på engelska talar om en – incident- som kan ställa till det, med vass humor som påminner om John Cleese och hans Monty Python-gäng vars filmer blev legendariska.
Dansarna rör sig i takt med det talade ordet, en annan man i blå kostym närmar sig den rosaklädde, en lätt aggressiv duett mellan då två börjar medan de andra rör sig runt, en man i grönt säger till honom: ”We are supposed to be fun! And work collective!” Samtidigt som alla sex dansar med närmast vild energi över scenen, tar plötsligt en kvinnlig dansare i röd kostym upp en liten docka, en flicka i klänning, och sticker den in i sin mun, så att bara halva dockan syns.
Snart har alla en flickaktig docka i munnen – något man sällan eller aldrig sett på en dansföreställning i Sverige eller utomlands.
Mannen i grönt tar dockan från kvinnan, de förföljer varandra i den ständigt skiftande kollektiva dansen där kraftfulla rörelser på tvärs mot konventioner pågår med magnifik styrka, energin och ilskan trappas upp, får hela scenen att vibrera, av emotionella uttryck ( ibland med viss humor).
En man skäller som en hund med sin docka i munnen, tappar den, en operaröst upprepar ordet Repeat om och om igen, medan alla fortsätter med sina dockor i munnen och utanför, som om dockan månne vore en symbol för att de vuxna har barnet inom sig, eller att en docka skulle kunna vara en symbol för födelse, det lilla i det stora (?) Alltmedan de närmast djuriska fysiska uttrycken
fördjupas, förtätas i denna egensinniga föreställning, en resa genom tid och rum där kroppens fysiska drifter möter ögats ironiska blick, och Skånes Dansteaters utomhusscen bryter formella barriärer, eftersom det inte finns har samma gränser här som
i dansteaterlokalen.
Det är en sevärd utomhusföreställning som skall spelas runtom i Skåne under juni och juli, nu närmast på Rådhustorget i Trelleborg den 13 juni, kl. 12:00 och kl. 16:00. Den ges igen på Frans Malmrosgatan 55 i Trelleborg den 14 juni kl. 11:00 och vidare på tisdagen den 14 juni kl. 15:00 i Anderslöv på Träffpunkt, Smedjegatan 15. Det blir en avstickare till Stockholm torsdagen den 16 juni där det spelas på på Sergels torg kl. 12:00 och kl. 17:00.
I Skånska Torup ges inte mindre än fyra föreställningar, de två första ges den 20 juni på Parken i Torup kl. 13:00 samt i Stenladan kl. 17:00. Nästa dag den 21 juni ges ytterligare två föreställningar i Torup på exakt samma platser och tider som under gårdagen alltså på Parken i Torup kl. 13:00 samt i Stenladan kl. 17:00.
I Oxie ges en föreställning på Oxiebiblioteket den 22 juni kl. 13:00. Samma dag, alltså 22 juni ges även en föreställning på Bellevuebiblioteket i Malmö kl kl. 16:30.
I Arlöv ges en föreställning på Mötesplatsen, Dalbyvägen 51 den 23 juni kl. 14:30. Samma dag blir det en föreställning på Möllegården Kultur i Åkarp kl. 18:30. och föreställningarna fortsätter efter midsommar, se hela spellistan här
www.skanesdansteater.se/sv/performance-tour-free/wild-fellas

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser