Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Susan Jaffe blir konstnärlig ledare för ABT

2022-05-17

Det blir inte Misty Copeland som får jobbet som ny konstnärlig ledare på American Ballet Theatre, USA:s mest framgångsrika balettkompani. Förslaget fördes fram av den kända danskritikern Sarah L. Kaufman i Washington Post tidigare i år.
Den nya chefen heter istället Susan Jaffe. Hon anställdes på ABT för 42 år sedan av ingen mindre än Michail Barysjnikov. Hon har dansat de flesta av de klassiska roller som en prima ballerina förväntas hinna med under sin korta aktiva karriär, inte bara på ABT utan också på flera av Europas mest framträdande balettscener.
Jaffe har även arbetat i olika administrativa roller på ABT, varit dekan på University of North Carolina School of the Arts under åtta år och för två år sedan tillträdde hon chefsposten på Pittsburgh Ballet Theatre. Snart går flytten åter till Washington, DC.
Vid slutet av 2022 får ABT, USA:s näst äldsta balettkompani, två kvinnor i sin högsta ledning. Susan Jaffe kommer att arbeta sida vid sida med Janet Rollé som är administrativ chef på kompaniet sedan början av 2022.
Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser