Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Carina Ari medaljen 2022 tilldelas Alexander Ekman

2022-05-16

I år var det Alexander Ekman som tilldelades Carina Ari medaljen, en konstnär som ständigt står högt i kurs på den internationella shoppinglistan. Men det handlar inte bara om en koreograf som får teatrars spelplaner att lysa upp, och teaterhus sälja slut biljetter på ett kick, han har också varit fokus för många priskommittéers utmärkelser.
Fotografiet av Parisoperans fotograf Ann Ray berättar om en människa som ser helt slut ut, men å andra sidan är det ett stadium att hamna i också med tanke på de oroande världshändelser vi har omkring oss, krig, svält, global uppvärmning och utrotning av djur och växter, för vi hoppas väl alla att han ska orka att forsätta förvåna oss med allt möjligt som kan dyka upp ur trollkarlshatten.
Gratulerar till den fina utmärkelsen som flankeras av en vacker motivering skriven av Anna Ångström i medaljkommittén som för övrigt består av Ana Laguna, professor och hovdansare samt Rennie Mirro, dansare och skådespelare:
”Alexander Ekman är balettdansaren som tidigt fick ett genombrott som en visuellt skicklig och ständigt överraskande koreograf. I mer än 15 år har han varit efterfrågad i internationella kompanier och på de stora operahusen och fått dansarna att släppa loss i lekfulla, djärva verk där alltifrån kaktusar och vatten till hö och bollar har varit bärande element. Det är storskalig, ofta underhållande dans som talar till en bred publik, men kan även ses som koreografens personliga reflekterande över sitt arbete, sina rötter i den klassiska baletten och sin lust att pröva nya vägar.
Samtidigt har Alexander Ekman likt en allkonstnär experimenterat i olika skalor och medier. Hans dansfilmer är uppfinningsrika små konstverk. På senare år har han också själv framträtt som den skickliga dansare han i grunden är, som i generationsöverskridande Kuckel på Orionteatern. Med Vanmakt på Artipelag tar Ekman ett rejält kliv vidare genom att skapa ett rumsligt koreograferat bildkonstverk där åskådarna involveras i skeendet – och där man som så ofta i hans verk får begrunda frågor om makt, svaghet och gruppbeteende.
Utdelningen ägde rum idag i Kungliga Operans guldfoajé.

Fler Nyheter

Annonser