Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Rytmiska och roliga drömmar

2022-05-10

Fakta:

Namn: Carpe diem... eller när är det försent att starta punkband?
Musik: Magnus Börjeson
Ensemble: S.O.J Scenkonstproduktion, Regi/koreografi/scenografi/ kostym och medverkan på scen: Ola Simonsson, Jonas Svensson, Sara Ekman, Ljusdesign: Imre Zsibrik
Plats: Dansstationen/Palladium, Malmö
» https://dansstationen.nu/sv/hem/

Tre personer i byxor och skjorta står på scen med ryggen vänd mot publiken, länge, tyst och stilla.
Sedan börjar de försiktigt röra sig, dansa i nedtonad punkstil, vänder sig sakta om, två män, en kvinna, som lyssnar på en manlig röst, (voice-over) som hörs över scenen, om drömmar – att bli ett punkband, fast man inte känner varandra – och bara har två låtar på repertoaren!
Ändå tycks de tre ha beslutat sig för att starta ett sådantpunk-band, innan de ens är säkra på att de vill, vågar, eller kan klara av det, efter att ha hört om ”bandmedlemmar sökes”.
Det är nu eller aldrig! De dansar, rör sig runt sökande, snart dyker det upp två smala elgitarrer, en lysande röd, en svartvit, som förs in på scenen i skimrande ljus och tas emot som närmast heliga objekt av de tre blivande punkmusikerna, knäböjande.
Nästa viktiga del av saker som behövs är trummor, därefter massor med äggkartonger, bra för att dämpa ljudet i den tvättstuga där repetitioner av musik skall genomföras. De tre dyker upp med oräkneligt antal äggkartonger på huvudet, som döljer ansiktet, blir till en närmast surrealistisk trio på scenen, upproriskt utmanande, med humor.
Senare tycks de härma eller imitera punkmusik som de själva i början inte spelar – som i en film, vilket ger associationer
till den film som en av dem, Ola Simonsson skapat tillsammans med Johannes Stjärne Nilsson. Filmen Music for one apartment and six drummers (som undertecknad på plats kunde se gjorde succé i Cannes )- om att skapa musik genom att spela på möbler och köksredskap i en lägenhet när hyresgästen gått hemifrån.
Liknande idé -att skapa någonting nytt på oväntat sätt gestaltas i denna föreställning, mellan musik, dans och teater, om att våga satsa på sina drömmar- när det kanske är för sent.
I Carpe Diem.. eller när är det försent att starta punkband? finns det filmiska uttryck mellan lek och allvar som är annorlunda, mer lekfullt, i en dans-och musik-föreställning som är rolig och kreativ på ett personligt sätt, som gör den till ett dynamiskt verk med imponerande kraftfull musik.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser