Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Gör Misty Copeland till konstnärlig ledare för konstnärlig ledare för American Ballet Theatre (ABT)

2022-04-26

Misty Copeland bör bli ny konstnärlig ledare för American Ballet Theatre (ABT). Det förslaget lanseras av Sarah L. Kaufman, Washington Posts mångåriga och Pulitzerprisbelönade danskritiker. I en fyllig artikel (11 april 2022) beskriver hon närmare varför hon anser att Copeland skulle passa på den posten. Om hennes förslag förverkligas, skulle ett av USA:s främsta balettkompanier – och det näst äldsta i landet – bli det första med en svart kvinna på en så upphöjd position.
Senast kompaniet hade en världsberömd konstnärlig ledare var under perioden 1980 – 1990 då Michail Barysjnikov innehade den posten. För en äldre publik är han först och främst en legendarisk dansare som 1974 hade lyckats fly från förtrycket i dåvarande Sovjetunionen och tagits emot med öppna armar av American Ballet Theatre i New York City. Men tiderna förändras: nästa gång Barysjnikov hamnade i rampljuset, i början av 2000- talet, var dansen som bortblåst. Istället blev han mäkta populär för att han spelade rollen som Carrie Bradshaws älskare i tv-serien Sex and the City.
Misty Copeland är redan minst sagt berömd. Hon blev historisk redan 2015, då hon utnämndes till premiärdansös på ABT. Ingen annan dansös med afroamerikanska rötter hade tidigare fått den äran under de 76 år som kompaniet existerat. Sarah L. Kaufmans förslag utgår bland annat från den ikonstatus som sedan dess omger Misty Copeland. Hon påpekar att baletten som konstform behöver all hjälp den kan få för att fortsätta kännas relevant för en ung publik. Och det är just hos yngre personer som Copeland har många av sina beundrare, oberoende av hudfärg. Hon skulle också kunna hjälpa till att förnya repertoaren. Och sist men inte minst: Misty Copelands stärnglans på och utanför scenen skulle kasta ett skimmer över hela verksamheten på ABT. I ett land där näst intill inga statliga stöd finns för kultur, måste varje ansvarsfull styrelse tänka på att locka till sig privata pengar.
Men Misty Copeland kanske inte alls är intresserad av något nytt jobberbjudande just nu. Hon ska snart bli mor för första gången. Sarah L. Kaufman har dock en ”reserv” som hon också tror skulle passa bra i ledningen för American Ballet Theatre: Stella Abrera, även hon tidigare premiärdansös på ABT. Abrera fick sin utnämning samma dag som Copeland fick sin och blev då den första filippinsk-amerikanska ballerinan med denna höga status. Den avgående konstnärliga ledaren för ABT, Kevin McKenzie, tycks ha lagt en god grund för ett nytt, mer inkluderande American Ballet Theatre.

Nancy Westman

Se vidare www.washingtonpost.com/theater-dance/2022/04/11/abt-mckenzie-misty-copeland/

Fler Nyheter

Annonser