Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Skånes Dansteater medverkar i spännande samarbete med Det Kongelige Teater

2022-04-17

Den 7 april var det premiär på Gamle scene på Det Kongelige Teater på ett spännande samarbete med Skånes Dansteater. Dansarna medverkar som en ständigt närvarande levande del i Mozarts Opera Mitriade, där sångarna och regissören är internationella stjärnor. Den tyska regissören heter Ralf Pleger och för dansarnas koreografi står Fernando Melo, som även tidigare har koreograferat för Skånes Dansteater.
Operan Mitriade är ett ungdomsverk av den då endast 14-årige Mozart och berättelsen är en tragedi om en kung och envåldshärskares fall, Kung Mitriade av Pontus, vilket var ett land vid Svarta havet.
Den danska dagstidningen Informations Valdemar Lønsted menar att ”Plegers koncept – med en dansare i extremt långsamma skulpturala rörelser och sångere i antingen orörliga positioner eller koreografiska gångarter framlänges och baklänges – rätt och slätt förvandlar Mozarts dramaturgi till endast ett pärlband av highlights. Utan mentala pauser med recitativens reflexioner och narrativa uppladdningar inför nästa aria för full musik.”
Han menar också att ämnet om en härskare som suktar efter för mycket och en handling som föregår vid Svarta havet mycket väl skulle kunna givits ett dagsaktuell uppdatering i form av Rysslands president.
På Det Kongelige Teaters hemsida finns en filsnutt som ger försmak av produktionen som nu spelas på Malmö Opera till och med 20 april. kglteater.dk/det-sker/sason-20212022/opera/mitridate?section=videogalleri

Se vidare www.skanesdansteater.se/sv/performance-tour/mitridate

Fler Nyheter

Annonser