Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Stor turné till många kulturhus i Norge för det ukrainska kompaniet i exil: Kyjiv Grand Ballet

2022-04-02

Igår var det premiär på Kilden (Källan) Kulturhus i för Svansjön med Kyjiv Grand Ballet – ett kompani som länge befunnit sig på turné, först i Frankrike och sedan i Polen. Det det var mot slutet av kompaniets turné i Frankrike som den oväntade ryska invasionen plötsligt var ett faktum. Kompaniet befann sig plötsligt i exil och de sista spelningarna i Frankrike blev fullständigt triumfatoriska, med mycket värme och sympati för dansarna på grund av det förskräckliga angreppet mot deras hemland. När turnén i Frankrike var avslutad välkomnades dansarna för spelningar i Polen och nu är det istället spelningar på norska kulturhus som gäller. Många av dem lånar ut sina scenen gratis till det ukrainska kompaniet.
Ballerinan Kateryna Didenko säger till tidningen kulturplot.no om sin roll som den svarta svanen att hon verkligen känner vreden mot Putin i alla sina rörelser på scenen. kulturplot.no/teater-og-scene/2022/de-bruker-ballett-og-klassisk-musikk-som-sine-vapen-i-kampen-for-ukraina
Den 22 april blir det en en stor festföreställning på Oslo Konserthus inför stortings- och regeringsledamöter och representanter från den ukrainska ambassaden i Oslo.
Norgeturnén med Svansjön pågår under hela april och startade i söder i Kristiansand den 1, 2/4 på Kulturhuet Kilden som tidigare valt att tacka nej till The St. Petersburg Ballet Theatre i likhet med Norsk teater- og orkesterforening, som representerar 51 offentligt finansierade teatrar och musikinstitutioner.
Kyjivs Grand Ballets turné går vidare till Gjerdrum kulturhus 5/4, Lillestrøm Kultursenter 6/4, Hjertnes, Sandefjord 7/4, Gjøvik Kino & Scene, 8/4, Kongsberg Musikkteater 9/4, Festiviteten Haugesund 19/4, Buen kulturhus, Mandal 20/4, Ælvespeilet, Porsgrunn 21/4, Oslo Konserthus 22/4, Sandnes kulturhus, Rogaland 23/4, Grieghallen i Bergen 24/4, Hamar 26/4, Ullensaker Kulturhus, Viken, 27/4, KulturArena Aurskog-Høland 28/4, Oseana Kunst- og Kultursenter, Os 30/4. I Norge ger kulturhusen dansarna tillgång till scener gratis, kanske såsmåningom även i till Sverige? Planer håller på att göras upp om en möjlig fortsättning på av turnén andra sidan kölen.

Fler Nyheter

Annonser