Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Skicklig satiriskt ös som överlevnadsstrategi i en fördomsfull omgivning

2022-04-02

Fakta:

Namn: An Immigrant´s Story
Koreografi: Wanjiru Kamuyu
Regissör: Dramaturg och producent: Dirk Korell
Musik: LACRYMOBOY
Plats: Gästspel på Dansstationen Malmö
» https://www.dansnatsverige.se/wanjiru-kamuyu

Det hörs ljud av många röster på olika språk, som vid en gränsövergång, blandat med dova toner, oroligt, osäkerhet i ett ljudcollage i början av An Immigrant´s Story, med koreografi och dans av Wanjiru Kamuyu, gästspel på Dansstationen i Malmö.
På den stora scenen (framför den traditionella) står en massa svarta stolar upp-och ned, runt hela scenen, som en tyst fond.
Runt dessa dystra svarta stolar rör sig dansaren lite vilset, sökande, håller upp sina handflator inför oss, tomma, tunna, hjälplösa, i sin identitet som immigrant, mot en bakgrund av nedtonat ljus och dovt mullrande ljud som indikerar fara.
Dansen blir till rörelsemönster av sårbarhet, oro, i snabba kast över scenen, med scenkostym nästan fladdrande, som om vinden för henne bort, långt bort från ljuset. Trots tuff scenkostym, skimrande skor, jacka, byxor och kjol som uttrycker styrka.
Efter en stund stannar dansen, hon börjar tala om situationen som immigrant, vad det kan vara, hur man skall förhålla sig. Hon visa upp vass satirisk bild då hon gestaltar hur folk bosatta i de länder hon har kommit till, uttrycker sitt förakt eller brist på kunskap. Också hur hon blir bemött, hon skrattar själv åt hur löjligt de bofasta bedömer immigranter medan hon visar hur de beter sig, vad de säger, satiriskt.
Alltmedan ljudet av vinden finns i bakgrunden, vind som får populistiska krafter att öka på sin aggression.
Därefter blir koreografi och rörelsemönster mindre sårbara, uttrycket blir mer tufft. Hon blir inte utsatt av hårda vindar som får henne att nästan blåsa bort
över scenen.
Sen stannar hon stannar upp, tar på klänning, ansiktsmask, det hörs en presentation av henne som en speciell, utsatt person.
Hon lämnar scenen, går upp till tredje raden på teaterlokalen och in bland publiken, rör sig runt, sen tillbaka till scenen.
Därefter allt tuffare gestaltning av att vara starkare i sin identitet som immigrant, att klara sig själv, i fysisk gestaltning av denna utsatthet som afroamerikansk kvinna i USA och andra länder, i en mix av olika dansstilar.
Det är en mycket stark, intensiv föreställning som på många sätt berättar om att vara afrikansk kvinna, som lämnat sitt hemland, av en kvinnlig dansare och koreograf med
hela sin gestalt full av stolthet – där dansen är en befrielse från traumatiska minnen av immigrantens stigmatisering.

Wanjiru Kamuyu turnerar vidare med Dansnät SVerige med sin An Immigrants story till Dansens Hus den 5 och 6 april samt till Norrlandsoperan i Umeå den 13 april.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser