Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Vacker hyllning till kärleken med dans, live musik och dikter av Prins Henrik

2022-03-31

Fakta:

Namn: Månesang
Koreografi: Koncept och koreografi: Marie Brolin-Tani och Holstebro Dansekompagni.
Musik: Kompositörer: Bo Holten, Claude Debussy, Carl Nielsen, Daniel Nelson, Maurice Ravel, Chick Corea, Per Nørgaard, Michael Berkeley, Osvaldo Golijov och Harald Genzmer. Musikaliskt koncept och flöjtist: Janne Thomsen. Gitarrist: Alberto Mesirca.
Ensemble: Skådespelare: Thure Lindhardt. Dansare: Giorgia Reitani, Lionel Ah-Sou, Anna Stamp-Møller och Jonathan Ibsen. Gästdansare: Anton Thomsen och Angelina Kravtsova. Kostymer: Charlotte Østergaard. Ljusdesign: Mikkel Thaisen.
Plats: Knudsens Holstebro.

Föreställningen Månesang (Månsång) är ett mycket lyckat möte mellan dans, levande musik och uppläsning av dikter. Det är en dans- och poesiföreställning i 12 bilder inspirerade av dikter ur Prins Henriks diktsamlingar Fabula och I mine lykkelige nætter.
Med två års corona-försening, kunde föreställningen, som är skapad som ett samarbete mellan Holstebro Dansekompagni, Klassiske Dage – Holstebro International Musikfestival och Holstebro Kunstmuseum, äntligen få sin premiär den 23 mars. Det ägde rum i den vackraste inramning på Knudsens i Holstebro, som är en elegant restaurerad gammal teatersalong med finast tänkbara akustik.
Som konstnärlig ledare för Holstebro Dansekompagni håller Marie Brolin-Tani audition vartannat år, så det sker med cirka två års mellanrum ett utbyte av kompaniets unga dansare. På grund av förseningen av premiären är det dock de ursprungliga dansarna från 2020, som medverkar i Månesang, där de dansar på golvet nere i själva salongen med publiken placerad runt omkring.
Uppe på scenen sitter de två virtuosa musikerna, flöjtisten Janne Thomsen och gitarristen Alberto Mesirca, som ibland dock blandar sig tillsammans med dansarna precis som diktuppläsaren, skådespelaren Thure Lindhardt, som på mycket direkt vis utgör en del av Marie Brolin-Tanis koreografi.
Kärleken går bokstavligen som en röd tråd igenom hela föreställningen. Till själva dikten Månesang ser vi Lionel Ah-Sou och Anna Stamp-Møller i fin mjuk och omfamnande duo med sina handleder sammanbundna med ett rött band. Och det är härligt att höra Janne Thomsens tolkning av Debussys Claire de Lune som ackompangemang till Månesang.
Till en annan dikt hittar Giorgia Reitani och Jonathan Ibsen både ömt och lustigt samman i en duo där de gömmer sina huvuden under en t-shirt. Det finns också en fin humor i Lionel Ah-Sous djuriska solodans, som är inspirerad av den fantastiska afrikanska masksamlingen på Holstebro Konstmuseum. Här råder det ett härligt och nära samspel mellan Lionel Ah-Sou och Alberto Mesirca, som kommer ner från scenen för att spela upp till den djuriska dansen.
Den mycket talangfulla unga gästdansaren Anton Thomsen från Dansk Talent Akademi imponerar bland annat i ett solo med air av frihet och sorglöshet. Det råder en känsla av frihet och kontakt med naturen numret Den jyske Vestkyst, där vi ser dansarna, inklusive den lille Angelina Kravtsova från Balletskolen i Holstebro, ge sig hän både livligt och lekande som om de alla vore på sandstranden vid Vesterhavet.
Thue Lindhart lyckas tillföra Prins Henriks dikter en drömsk tolkning i sin inkännande uppläsning, men på premiärkvällen saknade man ibland en tydligare diktion. Det skulle också ha varit fint med ett lite mer utförligt programhäfte, där man hade kunnat ta del av dikter och kompositörer i samma följd som de presenterades i föreställningen.
Det hidrar dock inte att Månesang som helhet är en vacker hyllning till kärleken i dess många olika former med ett fint samspel mellan dans, musik och poesi. Musikaliskt har Janne Thomsen, som är känd för att leda festivalen? Klassiska Dagar, ställt samman ett flott program till föreställningen inklusive Bo Holtens nykomponerade duo, Romance. Marie Brolin-Tani har skapat en variationsrik koreografi med ett genomgående organiskt flow till de skickliga och uttrycksfulla dansarna.
Titeln Månesang blir i hög grad bokstavlig när alla de medverkande konstnärerna i slutscenen står samlade nere på scenen och tillsammans nynnar till den vaggande musiken.

Med föreställningen Månesang som utgångspunkt producerede Holstebro Dansekompagni tillsammans med fotografen Tom McKenzie under corona -nerstängningen i 2021 fem filmer kring dikterna Livet gør tegn, Skandinavisk Måne, Månesang, Din udstrakte krop och Den jyske Vestkyst. De fem filmerna kan ses här: holstebroteater.dk/show/manesang/

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser