Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Dramatiska teatern i Mariupol bombades igår. På bägge sidor om teatern var orden ”BARN” textade med stora bokstäver väl synliga uppifrån

2022-03-17

Den nyrenoverade teatern i Mariupol blev igår attackerad av ryskt bombflyg som släppte en särdeles kraftfull bomb i byggnaden som ligger val avskild mitt i en park. På bägge sidor om teatern var textat på marken med stora vita blockbokstäver väl läsbara från luften ”BARN”, det vill säga det ryska ordet DETI. I teatern antas över tusen människor ha sökt sökt skydd, men bomberna regnar just nu över Mariupol så tätt att det är svårt undsätta de drabbade.
Efter denna sällsynt grymma attack har president Joe Biden valt att kalla Vladimir Putin ”A War Criminal”. Men orden har hållits tillbaka länge, det har länge funnits anledning att yttra dem efter många angrepp på uppenbarligen icke-militära mål.
Den 12 mars bombades den vackra moskén i Mariupol där även många barn hade sökt skydd. Den var byggd i stil med Suleman-moskén i Istambul, men naturligtvis i en betydligt mindre skala:
en.wikipedia.org/wiki/Sultan_Suleiman_Mosque
Den 13 mars bombades även ett gammalt kloster i östra delen av Ukraina dit flyktingar sökt sig i tron att det skulle vara en skyddad plats. plats.fr.wikipedia.org/wiki/Laure_de_Sviatohirsk
Kriget mot Ukraina är inte bara vidriga och ständiga människorättsbrott, det är också fortsättningen på försöken att särskilt destruera Ukrainas mångskiftande kultur, och det har pågått länge. Stalin lät avrätta alla gamla minnessångare, en muntlig sångskatt som traderades av vandrande ofta blinda sångare, en medeltida tradition som överlevt i Ukraina ända till 1930-talet, sen såg Stalin till att de mördades. en.wikipedia.org/wiki/Kobzar#Guilds.
Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser