Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Balettgala för Ukraina på Det Kongelige Teater den 19 mars

2022-03-16

En välgörenhetsgala arrangeras på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, till förmål för Röda korsets arbete bland krigsoffren i Ukraina.
De deltagatnde konstnärerna kommer från Kammerballetten, Verdensballetten och Det Kongelige Teater och samtliga uppträder gratis för den viktiga saken för att alla inäkter oavkortat ska tillfalla krigets offer.
Programmet bjuder bland annat på utdrag ur baletterna Svansjön, Juveler och Et Folkesagn, men det ingår också nyare steg av Paul Lightfoot och Tobias Praetorius. Andra klassiska verk är Michail Fokins ikoniska solo Den döende svanen samt aior ur operor som La Boheme, Tosca och Trollflöjten, och medlemmer av Det Kongelige Kapel spelar under ledning av orkestern 1:a gästdirigent Paolo Carignani.
Blandt de medverkande finns den ukrainske balettstjärnan Iana Salenko, född och uppvuxen i Kyiv, utbildad i Donetsk som idag är 1:a solodansare vid Statsballett Berlin. På scenen får hon sällskap av Alban Lendorf, Andreas Kaas, Caroline Baldwin, Astrid Elbo och andra kända konstnärer från Den Kongelige Ballet, och dessutom medverkar sopranen Yana Kleyn och basångaren Nicolai Elsberg. Förutom musiker i Det Kongelige Kapel medverkar även pianisten Alexander McKenzie och cellisten Jacob la Cour.
Det är advokat Philip Maury som är initiativtagare till välgörenhetsgalan. Han har inte personliga eller professionella relationer i Ukraina, men han ville ta intiv för att:

”det är nödvändigt att hjälpa krigets offer här och nu!! Först och främst barn, kvinnor och familjer. De oskyldiga är alltid de som lider mest, det förpliktigar till att hjälpa dem. Det kan man göra på många sätt, även om de akuta behoven alltid är säkerhet, skydd och väme för såväl de kvarlämnade som för de flyende, önskar jag med scenkonstens mobiliserande livsenergi, att visa dem på ljuset i mörkret och samtidigt få fram medel för att försöka komma dem till undsättning. Att de inte är glömt, men att vi kämpar för dem på alle fronter. Även den konstnärliga”

Se vidare kglteater.dk/det-sker/sason-20212022/ekstern-arrangor/galla-for-ukraine?section=top

Samma kväll som galan för Ukraina arrangeras i Köpenhamn äger det rum en föreställning kallad Dance For Ukraine på London Coliseum där intäkterna går till organisationen Disasters Emergency Committee (DEC) som hjälper flyktingar från Ukraina. Medverkande kompanier är Royal Ballet, Ballet national de Paris och English National Ballet.
www.theguardian.com/stage/2022/mar/10/ballet-stars-to-raise-humanitarian-funds-ukraine-london-gala

The gala will feature artists from the Royal Ballet, the Paris Opera Ballet and English National Ballet who have donated their services. måndags hölls en stor välgörenhetsgala för Ukraina på Metropolitan Opera i New York:
www.metopera.org/season/2021-22-misc/a-concert-for-ukraine/

Fler Nyheter

Annonser