Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Enastående modig politisk performance under ryska tv-nyheterna

2022-03-14

Ikväll under TV-nyheterna för Rysslands ledande statliga tv kanal 1 lyckades en anställd journalist hålla fram ett antikrigs-plakat med text om att tittarna inte skulle tro på propagandan.”No War” stod att läsa på engelska följd av texten ”Tro inte på propagandan. De ljuger för er här” skrivet på ryska.
En alldeles oerhört utmanande protest av Marina Ovsyannikova, som nu har häktats. Tills nu var hon journalist anställd vid ryska tv1. Det är en oerhört modig aktion i de nu rådande tiderna i Ryssland när nästan alla oberoende nyhetskanaler har kvävts och bara en enda kör av ständigt samma slags propaganda om en ”militär operation” pågår som det enda tillåtna budskapet.
I ett meddelande inspelat på förhand säger Marina Ovsyannikova att hon skäms över att ha arbetat där, hon säger också: ”Det som sker i nu i Ukraina är brottsligt och det är Ryssland som bär skulden. Ansvaret för aggressionen faller tillbaka på en enda man, Vladimir Putin. Min far är ukrainare min mor ryska. De har aldrig varit fiender. Tyvärr har jag under de senaste åren arbetat på kanal 1. Jag har spridit Kremls propaganda och jag skäms över det.”
Ryska myndigheter hotar med 15 års fängelse för dem som sprider vad de betraktar som ”Fake News” om kriget, det vill säga, att överhuvudtaget benämna händelserna i Ukraina som ett krig. Under den gångna helgen häktades, enligt BBC, 800 människor för att de deltagit i antikrigsmanifestationer. En människorättsaktivist berättade för BBC:s reporter att det sammanlagt finns 15000 häktade antikrigsdemonstranter över hela Ryssland. Somliga av dem ligger på sjukhus efter som det har förekommit tortyr på Moskvas Bratejeva-distrikt.
I Ryssland måste du när du protesterar alltid se till att ha telefonkontakt med någon annan i den krets av volontärer som understödjer de protesterande. Speciella aktivister tar ansvar för att följa de demonstrerande för att understödja dem och skaffa fram juridisk hjälp när det blir häktade. Även dessa aktivister tar stora risker.
Det är också många ungdomar, framför allt vad som betecknas som Rysslands med välutbildade intelligentsia, som väljer att emmigrera – vågen av människor inom intelligentsian som nu lämnar Ryssland jämförs rentav med den emigrationsvåg som ryska revolutionen orsakade 1917.
Slutligen kan sägas att det betyder väldigt mycket att en tv-medarbetare har vågat demonstrera under bästa sändningstid. Under militärkuppen mot Gorbatjev 1991 betydde de sabotage som tv-medarbetarna gjorde då väldigt mycket för att den kuppen skulle misslyckas.

Se www.bbc.com/news/av/world-europe-60745212

Så här såg det ut när Rysslands mest kända oberoende TV-kanal Doszd (det ryska ordet för regn) stängdes ner den 4 mars.

www.bbc.com/news/av/world-europe-60615753

Fler Nyheter

Annonser