Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 10 december 2023

Konstnärliga samarbeten för arkitekter och koreografer i den värmländska landsbygden

2022-03-12

Det i den fagraste värlmändska landsbygden invid det för tillfället stängda Alma Löv museum i Östra Emtervik – för övrigt ett museum för oväntad konst www.almalov.se – planeras nu ett nytt koreografiskt residens 11-22 maj, under ledning av Rural movement.
Denna den andra omgången av Rural Movements residens omfattar inte bara koreografer utan även arkitekter under rubriken Koreografiska arkitekturer/Arkitektoniska koreografier . Enligt ett pressmeddelande kommer: ”deltagarna tillsammans undersöka landskapet i Östra Ämtervik utifrån begreppet rörelse i bred bemärkelse”.
Östra Emtervik ligger i närheten av sjön Mellanfryken halvannan mil söder om Sunne. Den konstnärliga projektledaren för Rural Movements Anna Asplind berättar vidare i pressmeddelandet att:
– Nu är det klart vilka som har tilldelats Rural Movements residens Koreografiska arkitekturer/Arkitektoniska koreografier. Professionella koreografer, dansare, arkitekter och landskapsarkitekter gör det möjligt att mötas mellan de olika disciplinerna och utmana både koreografiska och arkitektoniska praktiker och idéer för att se vad som kan uppstå i mötet däremellan.
De utvalda deltagarna är koreograferna Jonathan Bringert, Linn Eriksson, Maria Naidu och Alice Presencer samt arkitekterna/landskapsarkitekterna Karin Andersson, Daniel Backlund, Erika Henriksson och Natalie Novik.
– Många av de inskickade bidragen, från de lokala till de internationella, höll mycket hög kvalitet. Men vi var till slut en enad jury som bestämde oss för att bjuda in dessa åtta intressanta konstnärskap. Nu kommer de att under tolv dagar bo, jobba och verka tillsammans i Östra Ämtervik. Det ska bli mycket spännande att följa deras samarbete, säger projektledaren för residensplattformen Rural Movements Anna Asplind som bland annat vill påminna om koreografen Anna Halprins och arkitekten Lawrence Halprins gränsöverskridande arbeten under 1900-talet.
Men mötet mellan disciplinerna är fortfarande relativt outforskat. Hur kan landskapets rörelser gestaltas och synliggöras? Vad händer med arkitektens och koreografens metoder när de möts?
– Syftet är att ge utrymme för ett möte mellan plats, koreografi och arkitektur i en gemensam konstnärlig och omedelbar process som kan skapa nya tankebanor, metoder och samarbeten. Invånarna i regionen kommer att bjudas på en hel del publika aktiviteter i form av samtal, workshops och andra händelser, säger Anna Asplind.

Håll med andra ord koll på www.ruralmovements.se

Fler Nyheter

Annonser