Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Nya koreografer mellan break och kommersiell dans

2022-03-09

Fakta:

Namn: New Sh*t Vol. 4
Koreografi: Awakening av och med Abya Yala – Afrik & Arcturuz, Part Time Robot av och med Anastasija Olescuka och Between Chains koreograferat av Mia Kingo och Nora Massisímo
Plats: Betty Nansen Teatrets lilla scen Edison i Köpenhamn
» http://www.bettynansen.dk

2020 inledde Dansehallernes konstnärliga ledare, Danjel Andersson, och Betty Nansen Teatrets konstnärliga ledare Elisa Kragerup, ett intressant samarbete om att presentera dansföreställningar på Betty Nansen Teatrets lilla scen, Edison. Samarbetet fortsätter här under 2022, där de två konstinstitutionerna under fyra veckor presenterar programmet ”Popdeathpower”, vars mål är att visa nyskapande verk, som är inget mindre än ”det nyaste, det vildaste, nuet inom dans och koreografi”.
Den inledande aftonen den 5 mars bjöd på programmet New Sh*t Vol. 4. Ett format, där Dansehallerne varje halvår med hjälp av olika yngre gästkuratorer sätter fokus på, vad som är nytt i det koreografiska landskapet. Den här gången med den unga dansk-honduranska dansaren och koreografen Liva Xamanek Lopez som gästkurator, som presenterade fem koreografer, hon ser som morgondagens konstnärer.
Verket Awakening är skapat av duon Abya Yala med de två venzuelanska koreograferna, dansarna och atleterna Afrik och Arcturuz, som har sin bas i Sverige. I ett break-baserat rörelsespråk tar de oss med på en 15 minuters lång och humoristisk utvecklingsresa.
Till hip hop-rytmer intar de först scenen som ansiktlösa unisex-figurer i heldräkter. Med ansiktena blottade och iförda avslappade kostymer ger de sig härefter hän mer expressivt med armar och imponerande ryck i överkroppen, där den manliga dansaren bl.a. skojigt imiterar kvinnliga rörelser.
I upbeat-tempo och med videoprojektioner på fondväggen får vi följa med ut på en tur ut i världsrymden, innan de två dansarna i den avslutande sekvensen till det gamla bluespräglade hitnumret I put a spell on you utvecklar sig till ett sexigt mans-kvinnligt-par i tät pardans. Utan att vara speciellt stringent format eller nyskapande är Awakening ett mycket charmerande och underhållande verk.
Den lettiska koreografen och dansaren Anastasija Olescuka, som har sin hemvist i Köpenhamn, utmärkte sig starkt under det senaste året med koreografin till gruppverket ANTS 1+1=3, som hon presenterade på Dansekapellet i augusti.
Nu kunde man uppleva henne i solot Part Time Robot, där hon i rollen som telefonist i stram silverglänsande heldräkt inleder med att ha en sensuell kvinnlig och organisk framtoning. Men långsamt blir hon mer dock- och robotaktig med popping-rörelser och fin isolationsteknik i en mekaniserad och digitalt styrd värld. Ett kort och fint litet verk, där Yo Akim Hjejles musik med soudscapes, rytmer och tal fint bidrar till dansens berättelse.
I programmet till Deathpower kan man läsa, att en gemensam nämnare för årets program är, att verken har en dragning mot populärkulturen. På den inledande aftonen speglades det inte minst i det avslutande verket Between Chains, koreograferat av Mia Kingo och Nora Massisímo, som bl.a. utbildar kommersiella professionella dansare (till exempelvis reklambranschen) i sin Studio 20.
Det är just det showpräglade och synkrona som kännetecknar genren kommersiell dans, som bygger på bl.a. jazz, funk, hip hop, popping och streetdance. Temat i Between Chains är förhållandet mellan friheten och dess gränser, som illustreras av de sex medverkande dansarna, sammanbundna med många lager av rep.
Det finns absolut bra och effektiva sekvenser i Kingos och Massisímos koreografi, där inte minst gruppdansen fungerar fint. Men de sex dansarna hade dessvärre tekniskt sett en rättså ojämn nivå.
Det inledande programmet till New Sh*t Vol. 4 kunde tyvärr inte helt och hållet leva upp till att beskrivas som det nyaste och vildaste. Undertecknad kommer nog att först och främst hålla ett öga på koreografen Anastasija Olescuka framöver.

Hela programmet for Popdeathpower kan ses här:

www.bettynansen.dk/da/forestillinger/dansehallerne-x-betty/

Namn: ””: ”. Åbningsaften på programmet Popdeathpower præsenteret af Dansehallerne og Betty Nansen Teatret. Plats: Edison, Frederiksberg, København.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser