Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Stjärnfall inom rysk danskonst

2022-03-07

Den ryska danstraditionen är stark och publiken är lojal och älskar sina stjärnor, men framöver sen den ryska dansen ut att bli alltmer inhemsk, för den ena utländska stjärnan efter den andra väljer att lämna Ryssland. Häromdagen Bolsjojs chefsdirigent, Tugan Sochiev och nu kanske den allra mest spektakulära manliga solisten i Bolsjojbaletten, brasiljanske David Motta Soares, som många ryska balettomaner förmodligen kommer att sörja, men han lär väl inte få problem med att få nytt jobb: www.youtube.com/watch?v=yN8zIdtC53o
Men goda dansare finns det i Ryssland, men hur är det med goda ledare av olika slag? Kanske är det än värre för Moskvas balettvärld att balettchefen för den näst största balettensemblem i Moskva Laurent Hilaire, tidigare verksam som balettchef vid Staatsballet i Wien och dessförinnan stjärndansare vid Parisoperans balett, lämnar Stanislavskij-musikteatern, alltså, Musikteatern uppkallad efter Stanislavskij och Nemiovitj-Donjenko. Den har i långt högre grad brukat tillåta sig lite mer experimenterande verk än Bolsjoj, och har varit viktig inspirationskälla för den ryska dansvärlden. Den har exempelvis förlorat en kommande premiär av Sharon Eyal, och det är osäkert om amerikns-ryske Jurij Possichov kommer att slutföra sitt arbete med Nötknäpparen, skriver journalisten Tatjana Kuznetsova i dagstidningen Kommersant.
En annan rysk koreograf i utländsk diaspora som inte kommer tillbaka för att låta sin stjärnglans och sina erfarenheter bli fosterlandet till nytta, är Alexei Ratmanskij som har tackat nej till att slutföra produktionen av Der Kunst der Fuge eller The Art of The Fuge till Bachs musik på Bolsjoj. ”När det är dags hoppas jag få återvända till Moskva för att slutföra den här produktionen” citerar Tatjana Kuznetsova från Bolsjojs hemsida Ratmanskij, som förmodligen heller inte kommer att vilja genomföra planen på att rekonstruera Petipas balett Faraos Dotter på Mariinskijteatern i St. Petersburg som skulle ha haft premiär i maj.
En annan sak är att Bolsjoj ständigt har brukat turnera över världen, en viktig inspirationskälla och inkomstkälla för ryska dansare, men nu är det slut, både Operaensemblen och baletten får väl nöja sig med att inte komma längre västerut än Minsk, men det lär väl också gå bra att resa österut och ta sig till Bejing eller Shanghai? I maj skulle Bolsjojbaletten givit La Bayadère på Teatro Real i Madrid, vilket nu inte blir av.
En balettchef med utländsk bakgrund som ännu finns kvar i Ryssland är Nacho Duato, konstnärlig ledare för Michailovskij-teatern i St. Petersburg. I varje fall har han ännu inte låtit meddela sin avgång skriver Tatjana Kuznetsova i Kommersant i sin artikel Musorna tar paus från den 28 februari www.kommersant.ru/doc/5237316
Kuznetsova nämner även att det är en stor risk att många koreografer i väst kommer att dra in sina licenser för verk som redan är inrepeterade och ligger i repertoarplaneringen hos många teatrar.
Kommande dansfestivalen har också fått göra om programplaneringen och ersatt utländska gästspel med inhemska. Dansens stjärnhimmel är för närvarande inte gränslös.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser