Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Ryska kulturutövare som föredrar väst före hemlandet

2022-03-07

Att som känd kulturpesonlighet kliva ut i ljuset och protestera kan vara mycket farligt i Ryssland, men den enormt populära technoduon IC3PEAK från Moskva ställer enligt Sveriges Radios Kulturnytt idag in alla sina konserter i Ryssland, men däremot inte i väst. De förklarade att de inte kan turnera i Ryssland av säkerhetsskäl, eftersom medlemmarna är öppet kritiska mot Rysslands angreppskrig mot Ukraina. Enligt Kulturnytts Karsten Thurfjell skriver de även att ”delar av intäkterna från vårens turné i väst ska gå till organisationer som hjälper människor i Ukraina”. IC3PEAK förklarar även att den officiella ryska propagandan förgiftar människors sinnen och föder hat. De uppmanar fansen att delta i protesterna mot kriget vilket se säger sig själva ha gjort. Den som protesterar mot kriget, oberoende av vem du är, kan när du för andra gången blir arresterad av polisen, dömmas till mycket långa fängelsestraff.
Men att ställa in i Ryssland för att överhuvudtaget få spela i väst kanske kan vara mer av nödvändighet än dygd, för Bolsjojteaterns chefsdirigent Tugan Sochiev, väljer att säga upp sig för att kunna samarbeta med ett teaterhus i Europa.
Tugan Sochiev som kommer från Ossetien, delvis ockuperat av Ryska federationen i ett av de tidigare krig som Putin har fört mot sina grannar, ombads klargöra sina åsikter om Rysslands krig mot Ukraina inför ett uppdrag för Orchestre National du Capitole de Toulouse och Sochiev valde då att säga upp sig från posten som chefsdirigent från ett av världens mest kända operahus.
Källa: www.nytimes.com/2022/03/06/arts/music/tugan-sokhiev-russia-ukraine-putin.html

Fler Nyheter

Annonser