Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Snart dags för Step den västsvenska mötesplatsen för ny danskonst för barn och unga

2022-02-28

På den internationella dansfestivalen Step turnerar utländska grupper tillsammans med danskompanier från Västra Götalandsregionen med föreställningar för barn och unga mellan olika västsvenska kulturhus.
Festivalen Stepp vill utveckla det regionala danslivet genom internationella utbyten och residens för att främja återväxten inom dans för barn och unga både regionalt och nationellt.
Förutom de turnerande föreställningarna, finns workshops och konstnärliga samtal att ta del av. Föreställningarna inleds på Blå Stället i Angered den 1 mars med föreställningen Frock av det integrerade Stopgap Dance Company från Storbritannien. Den beskrivs som ”En punkig hyllning till individualismen och ett upplyftande dansupplopp i högt tempo”.
Själva festivalinvigningen sker dock samma kväll på Mölnlycke Kulturhus med föreställningen Freestyle Sensation! av Freestyle Phanatix som bjuder på breakdance, rap, beatboxing och streetdance i interaktiv föreställning.
Den norska gruppen Tony Tran visar enligt festivalens programtablå ”en intensiv och lekfull betraktelse över intimitet och kärlek” i sin föreställning Jacob (Från 13 år) som ges på Vänersborgs Teater den 2 mars, Dergårdsteatern den 4 mars och på Kulturhuset Kåken den 6 mars. Det är även denna grupp som håller det första konstsamtalet den 3 mars på Folkteatern under titeln Queera perspektiv och maskulinitetsnormer. Där hålls även ett offentligt samtal den 4 mars under titeln Nyfikenhet på olika kroppar och olika nivåer av representation.
Det blir även en offentlig utomhusföreställning Motsatser med Embla dans & teater. Den riktar sig till alla åldrar och spelas på Olof Pales Plats i Göteborg den 5 mars.
Det kommer även ett gästspel från Århus i Danmark, nämligen Aaben Dans föreställning Hvad er det?. Tänkt som ett teaterbesök för de ganska små, ända från 6 månader upp till 5 år. Den spelas från och med 9 – 16 mars, bland annat på Folkets hus och Frölunda Kulturhus.
Ytterligare ett utländsk gästspel är belgista Jordi L. Vidal Company med An Encounter för (6-12 år) och den beskrivs som ”En egensinnig och dynamisk föreställning som kombinerar golvakrobatik och dans med den allra mest mänskliga av frågor: hur knyter vi an till andra människor?” men de spelar även föreställningen Adventures in planet love (Från 6-12 år) och denna grupp håller även skolworkshops under devisen Dance and creativity.
Programmet under Step varar ända fram till 25 mars och är mycket mer omfattande än vad som här har nämnts. Se vidare www.stepfestival.se/evenemang/

Fler Nyheter

Annonser