Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Den stora mjuka omslutande ytan mellan dig och mig

2022-02-28

Fakta:

Namn: Hud
Ensemble: Kroppsklubben, Konstnärlig ledning, koreografi & dans: Jilda Hallin & Lisa Nilsson, koreografi & dans: Anna Johansson & Rebecca Yates
Plats: på Dansstationen, Malmö
» https://www.kroppsklubben.se

Hud är en dansföreställning för lågstadiet där vi tar oss an kroppens största organ: huden. ”Utifrån en segdragen känsla av distans inför den egna och andras kroppar till följd av smitt-spridningen av coronaviruset uppmärksammar Kropsklubben hudens betydelse i relation till kroppskontakt och beröring.” enligt programmet.
Publiken, från sex år och uppåt, sitter runtomkring den arenascen som skapats på Dansstationen inför föreställningen Hud där de tre dansarna i blå scenkläder rör sig runt i olika formationer, samtidigt som de ivrigt kliar sig på – huden förstås – om och om igen, inför barn och vuxna, lekfullt, roat, i en blå omslutande värld som fascinerar och vänder på perspektiv.
Efter en stund stannar en av de tre dansarna upp och börjar tala till oss i publiken om hud som det största organet i våra kroppar, och visar upp en stor mörkblå kappa av mjukt material som ett slags metafor för hud. Hon dansar runt scenen med denna metafor, ibland närmar hon sig publiken, som får känna på den, lägga sina händer på den – eller avvisa den, som en del skeptiska barn gör, med bestämd min.
Det är en kommunikation mellan scen och salong som fungerar väl, där poetiska rörelsemönster gestaltar livsglädje med uttrycksfull, minimalistisk koreografi och skapar bra kontakt med
publik i alla åldrar, som har känsla för denna mix av lek och allvar.
Föreställningen vill uppmärksamma rätten till närhet och att alla, stora som små, skall få bestämma och man vill vara nära eller långt ifrån alla andra, där hud är den del av kroppen som har största möjliga lyhördhet- och sårbarhet.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser