Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 oktober 2023

Teaterkritikernas Danspris till Ana Laguna för att hon har förgyllt den svenska dansen

2022-01-27

”Ana Laguna har i ett halvt sekel förgyllt den svenska dansen med sin djupt personliga dansstil och omsorgsfullt utformade roller i Mats Eks koreografier. Med utgångspunkt i klassisk balett har hon vidgat den samtida dansens uttryck och kommit att symbolisera kvinnlig kraft, känslig insikt och kreativt medskapande dans.
I hög dansarålder fortsätter hon att vara en uttrycksfull interpret i den korta dansfilmen I stugan. Samtidigt turnerar hon ”live” med klassikern Minne och förvaltar ett stort koreografiskt arv genom att verka som repetitör över hela världen.”

Så lyder motiveringen till Ana Laguna från Svenska Teaterkritikers Förening, som liksom kritiker jorden runt delar ut priser. Men den svenska hör till de äldsta och har funnits sedan 1955. Från att ha varit ett enda teaterpris, skapades 1984 också ett pris för barn- och ungdomsteater. Sedan 2004 finns ett Danspris som numera också nått mogen ålder.
Barn- och ungdomspriset går till danskompaniet Norrdans för Pianofavoriter:
”Lekfullheten vet inga gränser när sju dansare släpper loss till den klassiska musikens allra mest välbekanta hits. I Martin Forsbergs koreografi blir dansarna till en organism som hålls samman av händer, blir en dansklass med pianisten som översteprästinna, till mjukt böljande svärmar och fingertoppsdansare. Till och med väggarna dansar när pianisten spelar av dem deras scenografiska volanger.”
Scenkonstkompaniet Lumor får Teaterpriset för ”sina uppsättningar i gränslandet mellan socialrealism och drömspel” i Ambulans på Dramaten och Mördaren du söker på Kulturhuset.
Priserna röstas fram av medlemmarna i Svenska Teaterkritikers Förening, utom Danspriset som utses av en jury bestående av Cecilia Djurberg, ordförande, samt Lis Hellström Sveningson, Thomas Olsson, Malin Palmqvist, Margareta Sörenson och Anna Ångström.

Margareta Sörenson

Se vidare www.teaterkritiker.se

Fler Nyheter

Annonser