Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

En dans för vår tids ödesfrågor

2022-01-25

Fakta:

Namn: […it is contained in…]
Koreografi: Joanna Holewa Chrona och Yared Tilahun Cederlund
Musik: Sång: Ntsika Fana Ngxanga, Ljud:Yared Tilahun Cederlund
Ensemble: Land before time med dans och koreografi av Joanna Holewa Chrona och Yared Tilahun Cederlund, Kostym: Victoria Denise Tcha, Ljus design och projektion: Carina Neusser
Plats: Dansstationen i Malmö, urpremiär 22/1, samt ytterligare föreställning 23 /1. 2022
» https://dansstationen.nu

Dansaren Yared Tilahun Cederlund sätter sig ner framför en grupp skålar i kristallglas som står på scenen, längst ut, skålarna fulla med vatten, som han rör om i. Han börjar slå med salladsbestick i trä mot skålarna, och en oväntat vacker klang sprider sig över Dansstationens stora scen.
Den andra dansaren i duon Land before time, Joanna Holewa Chrona drar igång sin dans i mjuka, distinkta rörelsemönster och en magisk stämning tar plats i denna poetiska dansföreställning med melankolisk undertext om vår tids ödesfrågor om klimatet (Verkets titel är ett utdrag ur ett citat om vattnets betydelse för det magiska på vår planet).
En föreställning utan traditionell scenografi, dock med bildprojektioner i fonden i en annars mörk scen med små ljusstarka spotlight där klangen av glasskålar övergår i musikliknande ljud av Yared Tilahun Cederlund.
Vi får se duetter mellan de två i streetdance-stil och touch av electric boogie, där dansarna i sin interaktion rör sig exceptionellt långsamt, underfundigt, där varje steg har sin egen rytm, med rörelsen i liksom inuti sig själv, som får tiden att stanna.
Ett verk med öppna gränser, sårbart, utan tydlig riktning om vår tids stora frågor och därför gestaltar den tidsandan kongenialt, på ett adekvat vis.
Urpremiär i Malmö, med planer på att göra gästspel i Göteborg
i april och Stockholm i maj.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser