Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Virpi Pahkinen och Giron Sámi Teáhter har världspremiär på Vindvaka inför den samiska nationaldagen

2022-01-20

Ett nytt spännande samarbete mellan koreografen Virpi Pahkinen Dance Company och Giron Sámi Teáter utvecklas i dagarna hos Scenkonst Sörmland.
Premiären sker kvällen före den samiska nationaldagen den 5 februari hos Scenkonst Sörmland, John Engellaus Gata 3 i Eskilstuna, och ytterligare en föreställning ges där på själva nationaldagen den 6 februari.
I det nya verket med det vackra namnet Vindvaka ingår förutom Virpi själv ytterligare tre dansare: Victor Persson, Sofia Sangregorio och Pontus Sundset. Verket ska enligt pressmeddelandet från Scenkonst Sörmland ha ett samiskt tema. Kanske påverkar shamanism utförandet, för enligt pressmeddelandet kommer Virpis koreografi låta dansarna göra: ”en resa i hydrosfären, i vattnets transformationer. Rörelser kan te sig snötysta och vindlande, eller råmande och flödande, för att sedan landa i det hemlighetsfullt organiserade i en stilla klarhet hos en snökristall”.
För ljuddesignen står Jukka Rintamäki och för musiken Roger Ludvigsen.

Efter de båda föreställningarna på Scenkonst Sörmland spelas Vindvaka på Thomas Arena Teater i Strängnäs den 10 februari och på Turbinen i Katrineholm den 11 februari samt på Culturum i Nyköping 17 februari.
Se vidare scenkonstsormland.se/dans/vindvaka/

Fler Nyheter

Annonser