Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Teaterföreställning om att bli vuxen via dansen

2022-01-19

Från och med den 18 februari 2022 visas föreställningen Dance Nation på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen, Stockholm. Pjäsen handlar om en grupp tonårsflickor inom en danstrupp. De laddar upp inför en stor tävling, landsmästerskapet i Florida, en vinst som skulle kunna förändra allt. Men vägen dit kantas av motgångar och utmaningar, men även oanade krafter och en självlysande utveckling.
Regissören Martin Rosengardten är tillbaka på Kulturhuset Skärholmen efter succén med Inatt blir allting annorlunda. Dramat av Clare Barron hade sin urpremiär våren 2018 på Playwrights Horizons i New York.
Föreställningen som nu har Skandinavienpremiär är ett drama berättat ur tjejernas perspektiv.
Om ett lags enskilda och kollektiva försök att navigera förbi vassa armbågar, inre konflikter, stora drömmar att växa in i. Och en gemenskap där trots allt. I att vara ung tjej på väg att bli kvinna och ha en vilja som helst ska räcka hela vägen till toppen. Med alla medel. Åskådarna får följa karaktärernas jakt på sig själva – sin identitet, plats och sexualitet, via dansnummer, specialskriven musik av Pure Shores – Ji Nilsson och Marlene Strand, och relaterbar omklädningsrumsdramatik.
Dramatikern Barron har sagt att ”man kan se på pjäsen som en spökpjäs där trettonåringarna hemsöks av dem som de kommer att bli i framtiden.”
Pjäsen hyllades av kritiker, var finalist för Pulitzerpriset 2019 och visas fram till 9 april i år.

Johanna Mork

Fler Nyheter

Annonser