Bakom kulisserna på Berlins Broadway
Nu, när de flesta europeiska scener och kulturhus är stängda, öppnar den tyska tv-stationen ZDF – i flera av sina olika program – dörrarna in till Europas allra största revyteater, Friedrichstadt-Palast i Berlin, och låter tittarna få uppleva hur det går till på den gamla showteatern bakom kulisserna.
På så sätt kan tittarna streama tv-dramaserien Der Palast, som just har visats på live-tv (Tyvärr endast i Tysland, Österrike och Schweiz). Serien äger rum på och omkring Friedrichstadt-Palast och handlar om ett par tvillingsystrar, som redan som små bebisar åtskiljs från varandra under dramatiska omständigheter under kalla kriget, men återförenas, när den ena så att säga ser sin spegelbild dansa på Friedrichstadt-Palasts imponerande scen.
Tittarna kan likaså streama en guidad rundtur på den historiska teatern, där vi bland andra möter dansare, artister, teknisk personal och intendanten Berndt Schmidt. Guiden, som visar oss runt på den enorma teatern, är den tysk-ryska författaren Wladimir Kaminer, som bland annat är känd för sitt verk Ich bin kein Berliner. Ein Reiseführer für faule Touristen. (Jag är ingen Berlinare, en resguide för lata turister).
Marlene Dietrichs första danssteg
Mer intressant och djuplodande är dock dokumentärfilmen Der Palast – Die Dokumentation, där vi får ta del av den stundtals dramatiska historien om Friedrichstadt-Palast, som även är känd som Berlins Broadway eller Las Vegas an der Spree (Las Vegas vid floden Spree).
Historien tar sin utgångspunkt i början av 1900-tallet, när teatermannen och regissören Max Reinhardt förvandlade en torghall till en stor arena, där han kunde sätta upp spektakulära teaterföreställningar. Här uppträdde bland andra Marlene Dietrich i det danssceneri som för evigt har blivit teaterns varumärke: Girlreihe (en upp till 56 lång rad dansare i synkrona steg och rörelser).
Under Andra Världskriget blev Friedrichstadt-Palast omdöpt til Folkets Teater och visade operetter tills den bombades under krigets allra sista år. Med en tältduk som tak öppnades dock den sönderbombade teatern igen redan under loppet av år 1945, Berlin kunne inte existera utan sin älskade showteater.
Friedrichstadt-Palast låg i Berlins östliga zon och blev ett kulturellt fyrtorn under DDR-tiden. år 1980 stängdes teatern för att under loppet av fyra år återuppbyggas som Europas största och modernaste teater med en 2.854 kvadratmeter stor scen som inrymde såväl skridskobana som simbassäng. Från utsidan liknade dock teatern fortfarande en typiskt sovjetisk byggnad och den kallades i folkmun för den uzbekiska järnvägsstationen.
Samhällskritik och ABBA
Regissören Volkmar Neumann fick till uppgift att skapa socialistisk underhållning på det nya nya Friedrichstadt-Palast, men han skapade en hänförande Las Vegas-show utifrån devisen, att god underhållning även är socialistisk underhållning. Som värd för premiärshowen valde Volkmar Neumann den kända och populära tv-programledaren O.F. Weidling, som inte var rädd för att komma med satiriska kommentarer om den östtyska republiken. O.F. Weidling tog på sig den krävande rollen som värd, trots att han var dödssjuk och det var kanske därför som han under premiärkvällen vågade vara satirisk både när det gällde den östtyska staten och dess makthavare. Hans skämt behagade inte regeringschefen Erich Honecker med hustrun Margot, som under just denna afton satt på första parkett. Dagen efter den tv-sända premiären vände sig regeringsföreträdare till Volkmar Neumann med besked om att O.F. Weidling inte mer skulle uppträda på Friedrichstadt-Palast. Den folkkära tv-värden fick totalt arbetsförbud och kom före sin död året därefter, aldrig mer tillbaka upp på teatern igen.
Alla östtyskar ville gå på Friedrichstadt-Palast, som även kallades för ”Tempel der sehnsucht” (Längtans tempel), och biljetterna var helt utsålda två år framåt i tiden. På Friedrichstadt-Palast kunde DDR-medborgarna uppleva vad de inte kunde resa iväg för att få se. Det var också här stora internationella stjärnor som ABBA, Shirley Bassey och Louis Armstrong gav konserter. Härifrån sändes likaså stora tv-underhållningsshower med Nana Moskouri, Udo Jürgens och andra av den tidens populära artister.
Friedrichstadt-Palast var inte bara ett populärt ställe att besöka, det var även en eftertraktad arbetsplats med många förmåner för de anställda. Medarbetarna fick ofta erbjudanden om bostäder samt de mycket eftertraktade bilar eller telefoner, som det annars nästan var omöjligt att få lov att köpa i det östtyska bristsamhället. Och dansarna kunde gå i pension redan vid 35 års ålder.
Efter murens fall i 1989 föll även Friedrichstadt-Palasts popularitet, för nu kunde östtyskarna resa ut i världen och se vilda shower och de behövde inte längre sitt längtans-tempel. Men från mitten av 00-talet, när Berndt Schmidt började producera den ena makalösa showen efter den andra, har Friedrichstadt-Palast återigen kommit på allas läppar – och idet gäller inte bara för tyskarna. För många turister är ett besök på Friedrichstadt-Palast en självklarhet i samband med Berlinbesöket. Här lever mellankrigstidens revyteater vidare i bästa välmåga, men i en modern och högteknologisk form. Berndt Schmidt och Fiedrichstadt-Palast förnyar sig hela tiden, och som framgår av en kort nyhetstext i Danstidningen 6, 2021 innehåller den nu aktuella showen Arise bland annat ett inslag koreograferat av den välkände israeliske koreografen Ohad Naharin från Batsheva Dance Company i Tel Aviv.
Torben Kastrup
Der Palast – Die Dokumentation
www.zdf.de/dokumentation/dokumentation-sonstige/der-palast—die-dokumentation-vom-3-januar-2022-100.html
Kaminer Inside: Friedrichstadt-Palast
www.zdf.de/kultur/kulturdoku/friedrichstadtpalast-184.html
Der Palast
www.zdf.de/serien/der-palast
(Kan endast streames i Tyskland, Österrike och Schweiz)