Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Inte inställt överallt

2022-01-05

Du som har en biljett till någon form av föreställning, säkrast är det att kolla igen i sista stund, nu är den tsunami av omikron som härjar överallt börjat släcka och stänga på många håll. De stängda teatrarna hyser ändå hopp om att situationen ska ha förbättrats någon vecka senare. På Göteborgsoperan har föreställningar ställts in till och med 8 januari. Det gäller dock inga dansföreställningar, utan Ragnarök 2/1, Trettondagskonsert 5/1 samt Kärlek skonar ingen 7/1 och 8/1. Nästa premiär med Göteborgsoperans danskompani Here not here av Maxine Doyle och Es Devlin planeras den 21 januari.
På Stora teatern i Göteborg ges planenligt ikväll den absurt roliga och dansiga nycirkusföreställningen Eins, Zwei, Drei i koreografi och scenografi av Martin Zimmermann. En sedan 2018 hett efterfrågad världsturnerande föreställning:
www.youtube.com/watch?v=giTOh9Lx6bI&feature=emb_imp_woyt som även planeras att visas på Stora Teaterns scen den 7 januari.
På Operan i Stockholm har fredagens förereställning (den 7 januari) av Rudolf Nurejevs Svansjön ställts in på grund av sjukdomsfall, men man räknar med att kunna spela den igen enligt tidigare planer den 11, 17, 18 och 19 januari. Alla kan dessutom när som helst på sin dator se filmen som gjorts inför premiären på Operan av Rudolf Nurejevs Svansjön www.operanplay.se/performances/balett/
Skånes Dansteater har ställt in samtliga föreställningar efter årsskiftet av Out of the Blue av Anouk van Dijk. En storslagen produktion på Malmöoperans stora scen med levande och delvis nykomponerad musik av Mikael Karlsson spelad live av Malmö symfoniorkester
vimeo.com/656584418?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=23152768 Förhoppningsvis kan föreställningen spelas igen när omikron-tsunamin har lagt sig.
Klokt nog startar Norrlandsoperan gästspelande dansföreställningar säsongen med utomhusföreställningar på Nolia bandyplan. Det är kompani Le Patin Libre som bjuder på sylvass isdans i föreställningen Carte Blanche den 6 och 8 januari. Däremot tvingades Norrlandsoperan att i mitten av december ställa in den spännande produktionen Cold Blood efter en text av Thomas Gunzig med kollektivet Kiss & Cry som består av de Michèle Anne de Mey, Jaco Van Dormael, www.youtube.com/watch?v=q-jOop0H3O0 Måtte den få chans att komma tillbaka vid ett annat tillfälle och kanske också turnera på flera teatrar i landet.
Norrdans planerar att gästspela på Dansens Hus/Elverket med sin nya produktion The Dawn Chorus av Stina Nyberg först den 10, 11 och 12 mars och sen blir det viderare turné norröver. Inte heller föreställningen av Mascot av Rachel Tess har några föreställningar förrän i mars, så Norrdans verkar klokt nog befinna sig i en repetitionsperiod.
MDT Sthlm planerar att ge BamBam Frosts föreställning YES den 26-29 januari, men Weld på Nortullsgatan 7 i Stockholm ges redan den 7-8 januari Ellen Söderhults DUNKA DUNKA Se www.weld.se/program/78-jan-dunka-dunka-ellen-soderhult/sv/
Och ikväll är det urpremiär på Charlotta Öfverholms In a Cage of Light på Orionteatern i Stockholm och Charlotta Öfverholm fortsätter för övrigt att ge sina Age on Stage-workshops Se orionteatern.se/arkivet/charlotta-ofverholm-age-on-stage/
För övrigt har Dansens Hus i Stockholm lyckligtvis inte planerat några föreställningar i januari, det första spännande gästspelet kommer i och med any attempt will end in crushed bodies and shattered bones av Jan Martens. En föreställning av hög politisk aktualitet eftersom titeln är ett citat ur den kinesiske presidenten XI Jinping kommentarer till protesterna i Hong Kong under oktober månad 2019. Jan Martens svarar med sitt verk på den kinesiska ledningens brutala hot mot demokratirörelsen. I verket ingår människor i alla åldrar, precis som i en vanlig befolkning. Tankarna går ju också till protesterna och massakern på Himmelska fridens torg när protestdemonstrationerna och studentrörelsen våren 1989 i Peking i Kina slutligen brutalt slogs ner av den nationella armén, kallad Folkets befrielsearmé, natten till 4 juni.
Natten mellan den 22-23 december plockades statyn Skammens pelare som påminner om massakern, ner från Hong Kongs universitet
edition.cnn.com/style/article/hong-kong-tiananmen-square-statue-removed-intl-hnk/index.html
Skulpturen som är av den danske konstnären Jens Galschiøt har även blivit skanrad och finns tillgänglig för utskrift på 3D-skrivare, den kan med andra ord ställas upp här och där i ett oändligt antal upplagor i önskad storlek för den som har en 3D- skrivare, se vidare hksar.org/jens-galschi-oslash-t-releases-3d-blueprints-of-pillar-of-shame-online
Men det finns alltså hopp om att få se Jan Martens föreställning på Dansens Hus i Stockholm den 1 och 2 februari, här kommer ett snabbspolat smakprov vimeo.com/405350829

Se vidare dansenshus.se/program/any-attempt/

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser