Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 24 januari 2022

Hva er det med dans? – Kronikk om journalistenes skepsis

2021-12-10

Danstidningens medarbetare Marte Østmoe, publicerade den 3. december en debattartikel om danskonstens fundamentala betydelse i Østlandsposten. ØP er lokaltidningen til staden Larvik på den norska sydkusten. (Larvik är Thor Heyerdahls födeby och är också berömt för sitt källvatten Farris, samt Nordens största Spa).
Anledningen for debattinlägget var lokalpressens ointresse för att uppmärksamma den lokala Studio Nilles Balletskole.
Her går mer enn 600 elever. Varje år settes upp en stor julföreställning som trekker fulla salar i byens kulturhus.
Redaktion i ØP hade likevel svårt att förstå att dans kunne vara en angelägenhet för andra än konstens innersta kretsar. Efter stort press, blant annat från sociala medier, fick äntligen Marte Östmo komme til ordet. I innlegget presenterer hon dansens allmänna värde, vidd och bredd. Hon lägger ut om dansens inneboende möjligheter och at att den kan gje ringar som sprider sig på vattnet. Danstidningen har fått möjligheter att återpublicera texten här.

Ikke all bevegelse er dans, men 80% av det du kommuniserer er kroppsspråk. Faktisk finnes det mennesker som kan fortelle hele historier bare ved bruk av kropp. Historier om livet, døden, havet og kjærligheten. Historier om den lille dråpen som kan få begeret til å flyte over. Dråpen som kan få alt til å skje.

Er det da fremdeles lov å si at dans ikke angår oss? Angår deg? For hva er det du sier? At du ikke danser selv? At du ikke kjenner noen som danser?

Er du fra Larvik, kan dette ikke til å tru. Her i byen, ved Thor Heyerdahl videregående skole, har vi en egen musikk- og danselinje med 70 studieplasser. Ved Studio Nilles ballettskole er det 600 elever. Bølgen kulturhus har dessuten ofte spektakulære sirkus-og danseforestillinger på programmet.

Likevel sier du at dans bare angår dem som danser? Kan vi snu på det og heller spørre:
Hvem er det egentlig som ikke danser?

Dans på roser
Livet er ingen en dans på roser. Ofte tar vi, som artisten Moddi synger i sagen:
– Ett skrett tilbakers, ett skrett nærmar no.
I mellomtiden går dagene i valsetakt: Tung, lett, lett. Noen ganger er det verre: Lett, tung, tung. Valsen blir dessuten benyttet under en av livets viktige seremonier. Skal du bli gift, er det vals som gjelder. Danse må du!

– Dans på min grav, synger Bo Kaspers Orkester og hvem vil ikke det? At noen, gjennom varmende bevegelse, rytme og innlevelse, lar sorgen bli en piruett som smelter snøen nettopp ved din kalde gravstein i Larvikitt?

Hva er det du sier? Påstår du fortatt at dans ikke er noe for deg? At du ikke kan se dans, langt mindre lese om dans? Hva da med musikk og litteratur? Hva med det utvidere kulturbegrep? Hva med ballspill? Du ser det på TV, gransker anmeldelsene, heier og kjøper.
Hva er det med dans som gjør den fjern, så rar, så fremmed?

De nære ting og fremmedfrykt
Fremmede ting kan ofte oppleves som farlig. Når noe er farlig, kan det lønne seg å se på tall og resultater. Forskning.no skriver at dansing kan hjelpe gamle mennesker til å kle på seg selv. Undersøkelsen er hentet fra Japan og viser at eldre kvinner som tar seg en svingom, får færre problemer med daglige gjøremål senere i livet. Det samme nettstedet sier at dansing tar bort bekymringene. Deprimerte og bekymrede tenåringsjenter føler seg bedre etter bare noen måneder med dansetimer, helt uten hjelp fra psykologer.
På google finner vi også flere intervju med Lotta Kinn Asmyrh. Hun er fra Larvik og har lang fartstid som elev ved Studio Nille, deretter hjelpetrener. I mediene står hun fram som dyslektiker, men sier at dansen han hjulpet henne over de verste barrierene.
I Larvik har vi også landets eneste professor i bevegelse, skapende dans og kroppslig læring, Trine Ørbæk. Også hun er tidligere elev og dessuten leder av Studio Nille.

I dag reiser flere av Studio Nilles pedagoger til Larvik nettopp for å være en del av byens velrennomerte dansemiljø. Dette gjelder ikke bare koreografer og pedagoger, men også utøvere. Grunnet dansen går pendlertrafikken ikke bare inn til hovedstaden, men også ut.
Til Larvik skal de.

Studio Nilles juleforestilling er i år en satsning i forbindelse med byjubileet. Med seg har de dansetrioen Quick style studio. Rafael Guzman og David Vu jobber som pedagoger her i byen. Sammen med kollega Dilen De Zilva, hyller de tåke, regn, Farris og det store havet. Forestillingen har fått navnet Dråpen.

Sammen er vi mindre aleine
Dråpen symboliserer det lille, men likevel viktige som skal til for at noe skal skje. Ofte skal det bare en dråpe til for å få begeret til å renne over. Dråpen kan være en tåre, en sølepytt, men også narsissistens speil. Å se bare seg selv er usunn øvelse. I flere av dansene poengteres dette mer eller mindre eksplisitt. Ulike kompanier er satt sammen, scenen er full og effektene store. Kanskje er virkemidlene valg nettopp som en demonstrasjon mot isolasjon? Ensomhetens motvekt? Kanskje er det også valgt for å poengtere dette: Hver enkelt av oss er en brikke i en større sammenheng.

Å seile sin egen sjø
Det er Larviks manusforfatter Mona Windvik som har skrevet tekstene til Dråpen. Diktene blir lest som voiceover av Anne Kari Ramberg. En strofe går slik:

Hver og en
skal vi seile
vår egen sjø
en gang i livet
for så å innse
at man iblant
trenger andre
for å være seg selv.

Sårt er det. Enket, dypt. Sant er det også. Windvik trekker oss langt under havoverflaten.
Forestillingen Dråpen er dermed ikke bare dans, men fosser av musikk, bekker av litteratur, mørke, lys og et løft for byen.

Kan du da fremdeles si at dans ikke angår oss? Ikke angår deg? Tør du fortsatt påstå at dans ikke er relevant? Ikke til å fatte?
Du har noe på tunga sier du? Men finner ikke ord?
Du har rett.
De største følelsene er det vanskelig å formulere.
Så si det med dans!

forskning.no/aldring-trening/kan-dansing-hjelpe-eldre-med-a-kle-pa-seg/1276208

forskning.no/barn-og-ungdom-musikk-psykologi/danset-bort-bekymringene/669938

www.musixmatch.com/lyrics/Moddi/En-Sang-Om-Fly

Fler Debatt & Krönika

Annonser