Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Konfliktfylld duo med starka uttryck

2021-12-03

Fakta:

Namn: Immortal Summit
Musik: Kompositör: Holger Hartvig Ljuddesign: Neda Sanai
Ensemble: Initiativtagare, produktion, koreografer, dansare: Lydia Östberg Diakité, BamBam Frost, Kostymdesign: Lydia Östberg Diakité, Ljusdesign: Anton Andersson Set design Lisa Berkert Wallard.
Plats: Dansstationen
» https://mdtsthlm.se/archive/11856/

Två dansare med svarta solglasögon, knallrött läppstift och slitna jeans, Lydia Östberg Diakité och BamBam Frost, bär och slänger stora kuddar eller säckar över arenascenen, med publiken vid sidan av. De två smäller dessa säckar, som flyger hit och dit, med extra kraft för att skapa ett universum, i största möjliga tystnad.
Två starka kvinnor som bygger en egen värld i mörker över scenen, som i tidernas begynnelse.
De slåss om dessa tunga säckar i ett slags maktkamp, är den påtagliga tystnaden bryts efter cirka trettio minuter, då de två börjar dansa tuff stil, rytmiska rörelsemönster till rockig musik i hög volym, samtidigt som de bygger upp säckarna till berg att bestiga, från toppen blicka ut över den värld de skapat – för att snabbt riva den, igen.
Dans och duetter som gestaltar konflikt, dualism, kärlek och hat med viss aggressivitet och mimik som erinrar om tysk stumfilm i sina starka uttryck, ibland sittande ner på scen med benen brett isär, som cowboys i västernfilm (emot traditionell ”kvinnlig” stil).
Det är en föreställning i nära kontakt med publiken längs scenkanten där dansarnas blick på oss
blir till en speciell del av koreografin, i Immortal Summit/ Odödlig topp.
I slutet blir de två till en enda kropp som tumlar runt på scengolvet, i många snabba variationer (närmast ”kubistisk” koreografi) där den ena ställer sig på den andras axlar, som en mänsklig bergstopp med utsikt över tid och rum. Ett dynamiskt kraftfält av kvinnlig styrka, i egen rätt.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser