Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Stark dansglädje som elektrifierar hela teaterrummet

2021-11-24

Fakta:

Namn: Yebo Yes
Koreografi: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson
Musik: Ljud: Yared Tilahun Cederlund
Ensemble: Dansare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson, Gugulethu Mofokeng, David Mokale, Sibusiso Mthembu, Ljus: Erik Wiedersheim-Paul Kostym: Victoria Denise Tcha
Plats: Dansstationen Malmö
» https://www.dansnatsverige.se/afia/

Det finns en speciell stark närhet mellan de fem dansarna på scen, där de tre afrikanska dansarna kommunicerar verbalt, och fysiskt i sin koreografi mycket tätt tillsammans med de två svenska dansarna, i Yebo Yes!
I föreställningen möter de varandra i Pantsula, en dansstil med snabba fötter, mycket energi och styrka som blivit ett uppror mot apartheid, ett politiskt och socialt uttryck för den svarta befolkningen i sydafrikanska kåkstäder – och nu, ut på turné i Sverige. Tillsammans fyller de Dansstationens scen med ofattbart stark dansglädje och uttryck som nästan elektrifierar hela teaterrummet, med sin dans och elektroniska musik, ett lyckligt möte mellan freestyle och pantsula-dans som rytmiskt flödar ut från scenen. Ibland med solodans där de sydafrikanska dansarna briljerar med sin förmåga att nästan vända ut och in på sig själva, med gränslös kraft i att gestalta sin pantsula.Det är dans som förändrar världen, på ett positivt sätt.

Föreställningen turnerar vidare med Dansnät Sverige till Umeå, Ersboda Folkets Hus 23, 24 november, Dalateatern i Falun 26 november och Kulturhuset Spira i Jönköping 30 november.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser