Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Trolleri med ljuset

2021-11-16

Fakta:

Namn: Vaarna (Påle)
Koreografi: Ljusdesign: Teo Lanerva
Regissör: Olli Vuorinen & Isak Lindberg / Merri Heikkilä,
Musik: Petteri Rajanti
Ensemble: Cirkuskompaniet Nuua: Olli Vuorinen & Isak Lindberg / Merri Heikkilä, Kostymer: Anne Jämsä, Elina Tuomisto
Plats: Helsingfors, Cirko
» https://www.cienuua.com/performances/

Cirkuskompaniet Nuuas senaste show Vaarna (Påle) är en märklig och brilliant hybrid mellan så kallad installationskonst och dans och cirkus. Det finska kompaniet har lyckats att skapa något riktigt överraskande; Vaarna skapar en illusion som sveper in hela publiken i Petteri Rajanti’s ljudlandskap och Teo Lanerva’s ljusdesign. Deras arbete handlar inte bara om något som finns till för själva föreställningen, men utgör oskiljaktiga delar av helheten.
De två cirkusartisterna, Isak Lindberg och Olli Vuorinen, jonglerar med ringar, snören och tvåmeterspaneler av polystyren. Det går inte att förneka att de är enormt skickliga, men Vaarna handlar inte om att i traditionell mening briljera på ett enastående sätt. Artisterna befinner sig i en flytande kontinuerlig rörelse, och deras kroppar verkar snarare sträva mot att kommunicera än att bara var för sig försöka göra sig gällande så mycket som möjligt.
Ibland verkar det nästan som om artisterna jonglerar med animationer; saker och ting som flyter i luften och rör sig längs omöjliga banor. Men det används inga videoprojektioner, så det verkar som om gruppen har ägnat mycket tid åt att undersöka sätt att manipulera perceptionen med enklast möjliga medel.
Vaarna är definitivt något nytt, men föreställningen kunde ha varit ännu djärvare i sitt sätt att utforska försöken att ställa de mänskliga artisterna i bakgrunden. De få scener som finns när de står i fokus är underhållande, men känns inte som de hänger ihop med den övriga kompositionen. Som åskådare var jag väldigt glad över att ha kastats in i ett odefinierat rum där det gick att uppleva den rena former av ljud, gestaltning och rörelse.

Vaarna hade premiär i Helsingfors i september 2021. Kommande föreställningar planeras men har ännu inte fatställts. För vidare information se:
www.cienuua.com/performances/

Se även: www.youtube.com/watch?v=vFHGZE_Uzvs

June Horton White

Fler Recensioner

Annonser