Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 februari 2024

Elvis-covers inleder Dansfunk 3.0 hos Skånes Dansteater

2021-11-14

Fakta:

Namn: Thank You Very Much
Regissör: Manus, idé, regi: Claire Cunningham, material utvecklat med teamet, Dramaturg: Luke Pell, Associate director: Dan Watson
Ensemble: Medverkande: Claire Cunningham, Dan Daw, Tanja Erhardt, Vicky Malin
Plats: på Skånes Dansteater i samband med Dansfunk 3.0
» https://www.skanesdansteater.se/sv/page/dansfunk-festival-2021

Thank You Very Much, en föreställning från Skottland, är den första i programmet Dansfunk 3.0 som arrangeras av Skånes Dansteater för tredje gången efter starten 2012, med fokus på frågan om funktionshinder, kropp och dans, med internationella
gäster inbjudna.
Inledningen är dramatisk där performer Claire Cunningham står på en liten extrascen på Skånes Dansteaters scen i mörker med svag belysning underifrån, med armar som håller i kryckor, fingrarna utsträckta som i en skräckfilm, dov ljud, overvoice. Men snart sätter hon kryckorna bakom ryggen, som ett slags stöd, börjar dansa till en sång med texten ”I love you”, medan hennes skugga på väggen bakom scenen blir allt större. En speciell nästan magisk stämning lägger sig över scenen, där en en kvinnlig performer i rött (Tanja Erhardt) med ett enda ben och kryckor rör sig bort mot scenens bakre del, till en annan extrascen och tar plats, med stark energi.
Samtidigt rör sig två performer utan kryckor fram mot publiken som sitter vid små runda bord med vita dukar runt Skånes Dansteaters scen, skapar kontakt.
Alla på scen bär munskydd, liksom publiken.
Kvinnlig performer i vit stilfull kostym med glitter med associationer till rockstjärnan Elvis Presleys kostym fokuserar handens rörelser medan Claire Cunningham börjar berätta lite anekdotiskt om Elvis, övergår i ytterst lågmäld sång You are always in my mind medan de andra rör sig runt i mjuka rörelsemönster och åtbörder, med mycket undertext (Elvis). Samtidigt som den välkända låten If you´re looking for Trouble tonar upp närmar sig den kvinnliga performern på ett ben scenens mitt, ler åt Elvis-låten, sedan sitt-dansar i en rullstol och kommunicerar livfullt med publiken som skrattar åt Elvis-låten. Hon visar sin koreografiska kraft med humor och energi. Sen går Claire Cunningham ner på knä på scenen och sjunger (utan ackompanjemang) I can´t help falling in live with you med största möjliga intensitet. Mjukt, levande, får publiken att jubla.
En värdig avslutning på denna mycket speciella föreställning som visar mångfald inom dansfunk.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser