Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Konstnärsnämnden tilldelar Nicole Neidert årets Birgit Cullberg-stipendium

2021-11-08

Nicole Neidert som sedan 2012 varit verksam som koreograf och dansare runt om i Sverige är född i Oslo 1989 och delvis uppvuxen i Halmstad. Numera är hon bosatt i Stockholm där hon även har utbildat sig på Balettakademien 2009 till 2012.
Enligt Konstnärsnämndens pressmeddelande är hon ” …konstnärligt intresserad av artificiella uttryck, texturer, känslostormar och dans. I nära samarbeten med andra konstnärer förvränger hon våra idéer om kropp och logik, när uttrycksformer möts och smälter samman”.
Konstnärsnämndens arbetsgrupp för dans och cirkus (*), som beslutat tilldela Nicole Neidert årets Cullberg-stipendium, anger följande motivering:
”Nicole Neiderts arbete befinner sig i gränssnittet mellan rörelse, film, design, pop och bildkonst. Med en osviklig känsla för tingens (objektens, tidens, kropparnas, rummens) materialitet, väver hon fram sina koreografier likt perceptiva trådverk. Neiderts arbete tycks framkalla alternativa former av sensorisk logik, vilket leder betraktaren till att fråga sig: är relationen mellan jaget och den andre, dess materialitet och det materialiserade, så fixerat som vi vill tro?
Med specificitet och elegans Neidert bjuder in oss till att förundras och träda in i ett koreografiskt arbete som är helt och hållet hennes eget och som hon med orubblig och intuitiv vilja kommunicerar till oss. Neidert utmanar, leker, belyser och aktualiserar enkla objekt och koreografiska strukturer, vilket öppnar upp nya vyer och skärningspunkter för tanke, förnimmelse och handling.
I likhet med sin föregångare Birgit Cullberg tänjer Neidert gränsen och omdirigerar vår blick för hur olika konstformer kan omförhandla våra givna estetiska skiljelinjer. Hon ger oss en hint om ett upphov till ett nytt fält, där våra taktila föreställningar kanske kan få omformuleras, och ge plats för existentiella frågor som i sin enkelhet berör, vad det innebär att vara människa.”

Neidert har bland annat visat verk på Skånes Dansteater, SPIRA Kulturhus, Falkhallen Falkenberg, Hjalmar Bergmanteatern Örebro och Malmö Konserthus. I maj är hon aktuell på Dansens Hus scen Elverket med Call of the void på scenen Elverket på Östermalm i Stockholm.
Själva stipendieutdelningen kommer att äga rum under Teknologi och skapande i Skövde 20 november i samband med Neiderts pågående arbete STM_spaces 02.
Se www.riksteatern.se/globalassets/lokal/riksteatern-vast/teknologiochskapande.pdf?site=5428

Se även nicoleneidert.com

Samt www.konstnarsnamnden.se/default.aspx?id=25725

(*)Arbetsgruppen för dans och cirkus: Ordföranden heter Anja Arnquist och är dansare, koreograf och producent, Stockholm, Ingrid Mugalu, dansare, Stockholm, Per Sacklén, dansare och koreograf, Stockholm, Nina Rajabi, projektutvecklare, Göteborg, Olle Strandberg, cirkusregissör och artist, Stockholm, Peter Sunesson, producent, Malmö, Marie Wårell, dansare, koreograf och verksamhetsledare, Luleå

Fler Nyheter

Annonser