Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Blekinge – Kronoberg segrade i Skapa dans 2021

2021-11-06

I eftermiddags hölls riksfinalen i koreografitävlingan Skapa Dans för ungdomar mellan 14-22 år på Riksteatern i Hallunda, söder om Stockholm. Till skillnad från fjolårets onlinetävling, kundre återigen alla deltagarna, i år 36 ungdomar från 13 olika deltagande regioner träffas och umgås på riktigt hos Riksteatern i Hallunda som bjöd dem på tre spännande dagar av bland annat workshops och repetitioner.
De fyra domarna i Skapa dans har ingen lätt uppgift, och varje år ifrågasätts också från scenen om det verkligen går att tävla i dans? Kunde det inte bara kallas för en plattform för ungt skapande? Kanske kunde betydligt fler kategorier av priser eller utmärkelse delas ut, så att i stort sett alla blir pristagare? Kunde priset istället vara i form av en slags professionella omdömen och kommentarer till vars och en verk?
I årets Skapa dans fanns ytterst värdiga pristagare bland alla medverkande och tävlingens ständige konferencier Lovisa Wallerström betonade förstås att alla var vinnare, för de hade vunnit i sina respektive uttagningar runtom i landet, men ändå, det skulle utses hedersomnämnanden och förstapristagare och publikpristagare.
Samtidigt var det var verkligen kul att de som vann just utnämndes som förstapristagare, nämligen Region Blekinge – Kronoberg, och de fem tjejer som annars går på gymnasiet med dans som estetisk inriktning på Katedralskolan i Växjö hade verkligen ett annorlunda och humoristiskt grepp i verket Hands, koreograferat av Lina Andersson och dansat och medkoreograferat av Eyla Max, Minna Tennivara Johansson, Ebba Karlsson och Elisaveta Alexandru. Tillsammans hade de fångat en alldeles speciell charm i sitt verk, där domarna påpekade att de även gav plats åt varandra. För Danstidningen berättade segrarna att deras favorit bland kända koreografer är Alexander Ekman.

Här är bara korta glimtar från alla de 13 bidragen i årets tävling, men till helt fel musik. Musikrättigheter kan göra det svårt att få lov att visa alla bidragen i originalskick:
www.youtube.com/watch?v=spoIqm1mw5k

Här är en enda lång Vimeo med hela tävlingskvällen, presentationer och tävlingsbidrag i sin fulla längd ligger upp till den 15 december.
vimeo.com/636951675/dedb63f648

Här är länk till Skapa Dans Riksfinals youtube-kanal. Där kommer filmer på respektive bidrag att läggas upp allteftersom de blir klara.
www.youtube.com/channel/UCO2ZSIfx6t9HTo5Vnq5Pk5w

Här är mer allmän info om själva tävlingen Skapa Dans regionaldansutveckling.se/det-har-gor-vi/skapa-dans/

Fler Nyheter

Annonser