Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Dance Inversion – nutida dansfestival i Moskva om allt mellan himmel och jord

2021-11-05

Sedan 21 september och vidare under november pågår den nutida dansfestivalen Danceinversion på Rysslands främsta nationalscen Bolsjojteatern. Festivalen som har pågått årligen sedan 1997 syftar enligt hemsidan att för den ryska publiken visa vilka strömningar som finns inom den nutida dansen. Den konstnärliga ledaren för festivalen Irina Tjernomurova beklagar att vissa inbjudna grupper i år inte har kunnat komma på grund av pandemin, men festivalarrangören är ändå glad över att kunna erbjuda publiken grupper som Gauthier Dance Company samt koreografer som Sharon Eyal och Marcos Morau.
Se vidare danceinversion.ru/about
I dagstidningen Kommersant har journalisten Tatjana Kuznetsova recenserat en av festivalens föreställningar som har dansats av ett ryskt kompani, Kalugas innovativa balett (Инновационный Театр Балета Калуга www.icc40.ru/collectives/innovatsionnyy-teatr-baleta), men koreograferats av den libanesiske koreografen Omar Razhekh som är utbildad i Storbritannien. Redan under fjolårets upplaga av festivalen Danceinversion fanns denna koreograf med på programmet och den gången med baletten Minaret som med chockerande naturalism målade upp en bild av krigets Syrien, rapporterar Tatjana Kuznetsova och nämner bland annat att det förekom drönare i luften ovanför scenen.
Denna gång satte istället den numera i Frankrike baserade koreografen upp verket Sojus eller Союз som ju betyder Union, och nästan alla rymdraketer som Sovjetunionen sände upp hette just Sojus, men det handlar inte om det forna rymdprogrammet trots att staden Kaluga är starkt förknippad med Sovjetunionens rymdprogram eftersom Konstantin Tsiolkovskij (Константин Эдуардович Циолковский), som var visionären bakom det sovjetiska rymdprogrammet, levde just där. Tillblivelsen av själva danskompaniet har, enligt Tatjana Kuznetsova att göra med att staden för fyra år sedan startade ett innovationscentrum.
Men dansverket handlar som sagt inte om rymdskepp utan om: ”förhållandet mellan jord och rymd, atomer och universum” skiver Kuznetsova och den store visionären Tsiolkovskij citeras i programhäftet: ”Livet och den sanna förnimmelsen om en atom beror på komplexiteten hos den förening i vilken den befinner sig: ju mer komplex föreningen är, desto mer komplex är aktiviteten och förnimmelsen av atomen” «Жизнь и чувство истинного атома зависит от сложности союза, в котором он пребывает: чем сложнее союз, тем сложнее деятельность и ощущения атома».

Recensionen finns att läsa i sin helhet här och det går lätt att grovt översätta den via Google Translate: www.kommersant.ru/doc/5040666

Fler Nyheter

Annonser