Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Dags för Humanography under 30-årsfirandet av Kulturnatta i Göteborg

2021-10-27

Innan Götaälvbron i Göteborg revs, tog 17 dansare plats på den gamla bron en sista gång innan rivningen påbörjades. Samtidigt spelades filmen Vi är broar / We are bridges in medan dansarna i gruppen Humanography tog farväl av sin bro. Nu får denna film som skildrar Humanography performance på Götaälvbron sin premiär på Kronhuset i Göteborg under natten mellan den 29–30 oktober, som också är Göteborgs Kulturnatta, som passar på att fira sitt 30-åsjubileum.
De konstnärliga ledarna för Humanography Jonny Berg och Sebastian Ruiz beskriver i sitt pressmeddelande filmens innehåll med följande ord: ”Det historiska ögonblicket skildrar människans sårbarhet i kontrast till de hårda metall- och cementstrukturerna.”
I filmen får vi se hur Humanography jobbar med att inta olika delar av staden med koreografiska aktioner och danshändelser. Själva gruppen Humanography består av medlemmar som samlas under rubriken Göteborgs fria dansfält. De konstnärliga ledarna beskriver sitt arbete som kollektivt tillsammans med de medverkande i skapandet av koreografi och rörelsematerial. Dessutom utgör dokumentation en viktig del av arbetet.
Samlingsutställningen på Kronhuset visar hur publiken får möta tvärdisciplinära livekonsthändelser med video, bild och musik sammanvävt i projektet Humanography som hittills har pågått i tre års tid. Medverkar gör även dansforskarna Astrid von Rosen och Douglas Rosenberg.
Men den kollektiva manifestationen är så mycket större än själva kollektivet Humanography, som med filmen Vi är broar / We are bridges vill skapa ett slags minnesmärke över alla arbetare som var med om att förbättra staden,och tankarna sträcker sig inte bara utöver stadens geografi här och nu, men även historiskt sedan staden Göteborg grundades: ”Det manifesterar även styrkan i att göra något gemensamt – genom dans skapar vi kontakt mellan människor. Händelsen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.” står att läsa i Humanographys pressmeddelande.

Se vidare www.humanography.dance

Fler Nyheter

Annonser