Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Det norska kulturstrejken tog slut inför hotet om upptrappade åtgärder

2021-10-26

Natten till måndagen uppnådde arbetsgivare och strejkande kulturarbetare i Norge en uppgörelse om könsneutala och livslånga pensioner. Konflikten som har pågått i sju veckors tid har berört många och stora teatrar, bland annat Den norske Opera og Ballet samt Nationaltheatret och skulle ifall en överenskommelse ej uppnåtts, ha trappats upp väsentligt. Nästan 900 anställda vid 15 institutioner var uttagna i strejk och ytterligare 209 anställda skulle ha tagits ut i strejk ifall man inte uppnått en lösning, skriver den norska dagstidningen Aftenposten.
Den så kallade ”Riksmekleren” medlade mellan parterna för att uppnå en ”permanent Pensionsordning” och arbetsfred uppnåddes mot löfte att riksmekleren fortsätter att hjälpa till för att klara ut de fortfarande olösta frågor som de anställa har rest till den första februari. Det nya pensionsordningen ska bli gällande från och med 1 april 2022.

Se vidare www.aftenposten.no/kultur/i/L5WyXp/kulturstreiken-er-over-partene-er-blitt-enige-om-pensjon

Fler Nyheter

Annonser