Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Grattis till din Carina Ari-medalj Benke!

2021-10-21

Carina Ari stiftelsens medaljkommitté blickar ut över ett nytt danslandskap och väljer att i år förära Carina Ari-medaljen till en dansare och koreograf med rötter i både street och lindy hop, en mångsidig koreograf och skapare av bildrika och uppfinningsrika föreställningar som har eko bakåt i teaterhistorien, som exempelvis hans version av Svansjön där själva scenrummet är inspirerat av Drottningholmsteaterns scen. Eller att Fredrik ”Benke” Rydman ständigt återkommer till nytolkningar av danskonstens stora klassiska verk. I höst få vi chansen att återse hans nyläsning av Snövit på Dansens Hus i Stockholm. Frågan är om vi kan få återse hans fantastiska uppsättning på Stockhlms Stadsteater av Våroffer, som inleds med ett eget pas de deux med en industrirobot som annars används för att bygga bilar. Det är en föreställning som är långtifrån färdigspelad, och för detta pas de deux förärades Fredrik ”Benke” Rydman det prestigefyllda koreografipriset Benois de la danse i Moskva 2019.
Men nu var det ett annat ärespris som gällde och även det delar han med många av den internationella danskonstens största stjärnor, medaljmotiveringen som Carina Aris Minnesfonds medaljkommitté har formulerat lyder: ”I närmare 30 år har Fredrik Rydman, med dans i alla dess former, profilerat sig som en av Sveriges mest uppskattade artister inom den berättande dansen. Han tog streetdansen till Sverige och attraherade en växande publik, som har fått nöjet att följa hans dansanta visioner genom åren som dansare, koreograf och regissör. Vitaliteten och engagemanget är påtagligt i allt han gör och blir för många en ögonöppnare till dansens värld, ofta med klassiska sagor och myter som grundmotiv. Han underhåller oss så innerligt. Med all sin kärlek till dansen öppnar Fredrik Rydman nya världar för en ung publik och tar därmed sitt ansvar för att dansen ska leva vidare hos nya generationer. 2021 års Carina Ari Medalj samt ett stipendium på 25 000 kronor tilldelas Fredrik Rydman.”

Carina Ari fondens medaljkommitté består av, Gunilla Jensen, dansskribent och dramaturg, Ana Laguna, professor och hovdansare, samt Rennie Mirro, dansare och skådespelare.

Själva utdelningen ägde, med tanke på att pandemin ännu inte är över, rum i form av en sluten tillställning på Dansmuseet i eftermiddags. Hovdansaren Mariane Orlando överlämnade medaljen till Benke, som i sitt tacktal betonade att han vid tillfällen av självtvivel ska använda den i sin ask som energigivande uppmuntran. Och det är väl just detta som är vitsen med en medalj, samtidigt som prissumman på 25000 kr som åtföljer utmärkelsen, säkert kommer väl till pass för en skapande konstnär.

Se vidare carinaari.se/index_sv.html

Fler Nyheter

Annonser