Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Den norska kulturstrejken har nått Operahuset och premiärer ställs in

2021-10-21

Två verk av Mats Ek skulle haft premiär på Det Norske Opera den 15 oktober, Hon var svart och en lite omarbetad version av Rättika med nytt namn: …og Brahms. Men efter öppna repetitioner, som rapporteras ha lyckliggjort husets balettkår, spred sig oron: skulle operahuset tas ut i den strejk som just nu rullar över Norge. Och så blev det.
De grupper som tagits ut i strejk tillhör norska LO-förbund som organiserar teatertekniker och andra yrkesgrupper på landets scener. Norsk Skuespillerforbund stöder strejken solidariskt och deklarerar bestämt att den är laglig, även om en pågår medan förhandlingar pågår. Samtidigt beklagar man att den drabbar de egna medlemmarna och inte minst publiken. En av stridsfrågorna i Norge för scenernas yrkesgrupper är pensions- och trygghetsvillkor, välkänt också i Sverige. Strejkåtgärderna har dock dragit ut på tiden, och i debatten hörs nu inlägg att strejken skadar kulturlivet mer än pandemin.

Ett operahus är schemalagt långt i förväg, och nu blir det ny premiär för de två Mats Ek-baletterna i januari 2022. Allt kommer till den som kan vänta.

Margareta Sörensson

Se vidare operaen.no

Fler Nyheter

Annonser