Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Danstidningen 5/2021 är ute nu!

2021-10-18

Vad ska hända med scenkonsterna nu? Är verkligen pandemin över? Eller måste vi kämpa vidare med risk för ständiga hybrider av farliga infektioner och bygga upp ett konstliv som är smittsäkert?
Vilken slags stimulans behöver konstlivet nu? Den statliga utredningen
Återstart för kulturen har lämnats över till regering och riksdag – vilka förslag kommer att landa i verkligheten? Danstidningen träffade Linda Zachrisson, som tillsatts av regeringen att leda en grundlig genomgång av situationen för kulturlivets många utövare under och efter pandemin. Hur mår dansen – dansare, koreografer, institutioner och fria aktörer? Och vilket slags stöd är bäst för danslivet?
Kan framtiden innebära att koreografer hemifrån låter sina interaktiva virtuella koreografier turnera? Är det en del av ett framtida konstliv? Resande och möten är så viktiga för inspirationen och tankeutbytet för många, kan det upprätthållas på ett hållbart vis? Det nya med några av festivalerna vi har besökt är att det går att se dem gratis i efterhand på nätet. Både virtuell verklighet och föreställningar med drönare som scenografiska element visades på Norrlandsoperans första efterpandemiska festival Re-Think. Där ställdes frågor om hur konsten kan bidra till ett mer hållbart samhälle, konst som är inkluderande och tillgänglig både för utövare och publik samt öppnar nya perspektiv för en förhoppningsvis efterkolonial tid.
Det finns nu en längtan efter att möta en publik på plats, som reagerar öppet och spontant. Publiken vill i sin tur få sitta i en full salong.
Vi rapporterar från både större metropoler och mindre orter där danslivet återvänder till det normala. Vitlycke Art Center i Tanumshede är en av dem. Här arrangerades under andra halvan av september festivalen HERE 2021 där många konstuttryck blandades, performance film och musik.
Framtiden kanske handlar om att blanda konstformer på oväntade vis och den handlar också om spridning till fler utövare. Till alla som bara vill dansa eller ha cirkusträning för att det är trevligt, komma ifrån stressen, eller kanske för alla barn i skolan för att slippa ifrån idrottens tävlan. Vi rapporterar från en kurs för unga tjejer i en av Stockholms förorter: Dansa utan krav. Den sätter danslust och rörelseglädje i fokus. Resultaten pekar på en ökad självkänsla, minskad trötthet, men också minskad användning av smärtstillande medicin.
Kommer Dans i skolan för alla barn bli verklighet i hela Sverige? Det skulle kunna hjälpa alla att försöka hitta fram till sig själv. Som jonglören Emil Dahl – han har tagit sin konstart till nya höjder och bjöd på ett oerhört raffinemang på Sundsvalls Cirkusfestival.

Fler Nyheter

Annonser