Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Teatern reducerad till bio

2021-09-27

Fakta:

Namn: Dans2go
Koreografi: August Bournonville
Filmare: Liv Thomsen och Erik Aschengreen
Musik: Gaspare Spontini, H.S. Paulli och Niels W. Gade
Ensemble: Den Kongelige Ballet, Kostymer: Annette Nørgaard, Lars Juhl och Mia Stensgaard Balletinstruktion: Rose Gaad och Anne Marie Vessel Schlüter
Plats: Gammel Scene , Det Kongelige Teater, Köpenhamn
» https://kglteater.dk

Det är med förvåning och besvikelse, som man lämnar Det Kongelige Teater efter att ha sett årets upplaga av Dans2go. Program-konceptet Dans2go med reducerade biljettpriser och med smakprov på olika slags dans har pågått under många år och har syftet att attrahera den yngre delen av publiken.
Det är en sympatisk idé, och tidigere har man både kunnet få se Harald Landers praktfulla Etudes och Alexander Ekmans skojiga Cacti till fördelaktiga priser.
I år har Dans2go fokus på den danska balett-ikonen August Bournonville. Första akten består dock inte av dans, här vises istället Liv Thomsen och Erik Aschengreens film om koreografen. Filmen August Bournonville – ballettens digter är inte ny, utan har flera år på nacken och har redan visats på nationell tv 2019. Det är en utmärkt film, men vi har väl inte kommit till teatern för att se en långfilm på en liten filmduk? Efter att vi under lång tid har varit Corona-isolerade med filmer som en av få möjligheter till kulturella upplevelser har vi mer än någonsin behov av att få uppleva levande konst. Men så erbjuder istället den återöppnade teatern på film – i hela 43 minuter! Det är verkligen en konstig prioritering. Är det möjligen en form av långsam nertrappning från skärmfixeringen som här erbjuds?
Efter pausen sätter vi oss äntligen till rätta och glädjer oss åt att äntligen få se lite dans.Tyvärr blir det bara fyra små bitar som vi får se under andra akten som är kortare än första aktens film. Pas de deuxet ur Pas de la Vestale, samt ett litet stycke ur Konservatoriet, Kermessen i Brügge och Et folkesagn spisas vi av med, innan det blir dags för ”dans2go-home”.
I filmen August Bournonville – ballettens digter får vi, som titeln också antyder, veta att Bournonville kunde berätta komplexa historier med sin koreografi, men det får vi dessvärre inte uppleva i de pyttesmå smakproverna. De fyra fragmenten visar inget narrativt, det blir bara som en mekanisk skoluppvisning i mästarens steg. Erik Aschengreen säger i filmen, att om man inte kan se och förstå de konflikter som döljer sig under den idylliska ytan i Bournonville historier, så blir hans koreografier tråkiga. Det har han verkligen rätt i. I de smaklösa och intetsägande bitar, som vi får serverade, finns varken historien eller underliggande konflikter, utan i det närmaste bara automatiska gymnastiska övningar utan den begejstrande dansglädjen, som är så karakteristisk för Bournonvilles koreografi.
Det finns med andra ord inget samband mellan filmens budskap och den efterföljande dansen. Eller har filmens regissörer fel? Eller är Bounonvilles koreografiska partitur blivit feltolkat av kompaniet? Dans2go-programmet gör i varje fall ingen reklam for August Bournonville, tvärtemot. Lyckligtvis finns Sylfiden (i en spännande och vacker version) på programmet senare under säsongen. I den kan publiken, såvida den inte har blivit bortskrämd dessförinnan, ta del av Bournonvilles förmåga att berätta komplicerade historier med massor av dramatik under den glättiga fasaden.
Visst är priserna till Dans2go reducerade, men det är sorgligt att det även gäller för dansen i detta program, där Bournonville är reducerad till en gammal filmstjärna.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser