Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Kosmopolitiskt i Vitlycke med festivalen HERE 2021

2021-09-18

Medan riktiga scenkonstfestivaler lyser med sin frånvaro i de största städerna, gör sig med regionala festivaler påminda. I Uppsala organiserade SU-EN Butoh Hemlös K.R.O.P.P. i slutet av augusti och i början av september ägde Bråddjupa dansfestival rum i Karlshamn, samtidigt pågick i Umeå även Norrlandsoperans festival Re:Think och nu i mitten av månaden har precis festivalen HERE 2021 (www.here2021.org) kommit igång i Vitlycke, intill Tanumshede i Bohusläns mest fantastiska omgivningar med hällristningar från bronsåldern på några stenkasts avstånd. Festivalen som omfattar alltifrån internationell dans- och performancekonst till experimentella konserter med stumfilm sker under ledning av koreografen Francesco Scavetta som leder Vitlycke Art Center. Via hans omfattande internationella nätverk kommer koreografer som också syns på Europas mest prestigefyllda festivaler. Here 2021 inleddes härom dagen med Sverigepremiär på inaudible av ZOO/Thomas Hauert och ikväll blir det urpremiär på ett helt nytt verk Under the nothing light, ett samarbete mellan koreograferna Gry Kipperberg och Fransesco Scavetta som utforskar relationen mellan kropp och natur, ett verk som ges till livemusik av stråkduon Sheriffs of Nothingness från Norge tillsammans med videovisuellt material av skapat av Laida Lertxundi från Spanien.
Till Vitlycke Centre for Performing Arts kommer publiken från de närmaste städerna som Tanumshede, Grebbestad och Strömstad, men det tar inte heller inte många timmar att ta sig till Vitlycke från Göteborg. Festivalen sker i samarbete med galleri Lokstallet i Strömstad och några av aktiviteterna under festivalen som pågår till den 10 oktober, kommer också att ske där. Under de kommande veckorna som också omfattas av föreställningar med stumfilm och musik besöks HERE 2021 av bland andra av Edison Studios musikerkollektiv med en egen dramatisering och konsert till Pansarkyssaren Potemkin. Senare kommer koreograferna Gunilla Heilborn och Kim Hiorthøy med verket Why I Wear This Shirt (Varför jag bär denna skjorta), och en annan svenskbaserad koreograf som kommer till HERE 2021 är Stina Nyberg med Lucky Numbers.
Ytterligare dramatiserad och musiksatt stumfilm blir det med pianisten Lisa Ullén och kontrabasisten Nina de Heneys The Seashell and The Clergyman samt Matti Bye och Lau Naus musik till filmen Limite av den mexikanske regissören Mario Peixoto.
Ytterligare en performancegrupp som kommer till HERE 2021 från Italien, nämligen Kinkaleri med Otto som bland annat vunnit UBU-priset för bästa performance.
Se vidare www.here2021.org/otto-sve

Fler Nyheter

Annonser