Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

En välblandad festival på Pantomimeteatret

2021-08-29

Fakta:

Namn: In Motion, dansefestival
Ensemble: Tivoli Balletteater, Uppercut Danseteater, Selene Muñoz, Kammerballetten och Dansk Danseteater
Plats: Pantomimeteatret, Tivoli, Köpenhamn 25 – 28 augusti
» https://www.tivoli.dk

Precis som förra året håller Tivoli i Köpenhamn även i år dansfestivalen In Motion på Pantomimeteatret. Här presenteras nu återigen ett fint blandat program med sex vitt skilda föreställningar varje dag.

I år är det återigen Tivoli Balletteater, som inleder programmet varje eftermiddag. På premiärdagen med Per Lundsgaards nya balett Tivolidrømme, som är en välkoreograferad, elegant och humoristisk parafras på Emilie Walboms balettklassiker Drømmebilleder från 1915 till musik av H.C. Lumbye.
Per Lundsgaard har både lagt till nya dans- och musikinslag och gjort den romantiska baletten nutida genom att låta en ung manlig dansare med hip hop-look bli åskådare till och slutligen bli en del av Tivolis drömuniversum. Här möter man H.C. Lumbye och hans förlovade, Amalie, Pantomimeteatrets överfe, Harlekin och Columbine, Sylfiden och en H.C. Andersen liknande kavaljer, förutom ett Zouave-par (algerisk-fransk militärkorps fra 1800-tallet) i rask galopp och ett mycket väldansande ungt romantisk par. Och inslagen av pantomim är härliga när Allan Clausen och Tommy Edvardsen utvecklar sin flamencoduo tillsammans.
Uppercut Danseteater, som excellerar i en blanding av urban och modern dans, är i likhet med förra året inbjuden till festivalen. Nu med Stephanie Tomasens rosade nya verk Benched, som hade premiär på Copenhagen Summer Dance i juli månad. Se www.danstidningen.se/2021/07/24/dansk-dansfest-i-hamnen/
På grund av Pantomimeteatrets alltför lilla scen dansas Benched i en lätt reducerad version med fyra i stället för fem dansare (av vilka två är nya) och en förkortad bänk som rekvisita. Även om Benched nu inte längre innehåller samma slags starka dynamik som i originalversionen, fungerar verket lysande på Pantomimeteatret, och inte minst de två återkommande dansarna Mark Philip och Sebastian Skov såg till att ge premiären på festivalen In Motion ordentlig energi.
Den dejlige dansk-spanska flamencodansaren Selene Muñoz, som i juni visade den flotta dansföreställning 7Senses på Glassalen i Tivoli, är liksom förra året även med på In Motion. Denna gången tillsammans med den eleganta franska kongelige balettdansaren Mathieu Rouaux och percusisonisten David Hildebrandt, bassisten Jesper Thorn och saxofonisten och sångaren Mademoiselle Karen.
Under överskriften Historias presenterar de fem konstnärerna dans till både tango- och flamencomusik samt fransk chanson. Som perfekt match till Påfugleteatret (= Pantomimeteatret) gör Selene Muñoz sin entré iförd enormt raffinerad svart klänning med påfågelsbroderi. På ett mycket vigt och sensuellt sätt ger hon sig in i dansen med vackra armrörelser och blottad rygg till Piazollas tango-musik, innan hon fortsätter med flamencosteg.
Som alltid befinner hon sig föreställningen igenom i intensiv dialog med sina musiker, och hon lyckas även byta klänning mellan flera av numren. Skojigt och elegant dansar hon pardans med Mathieux Roaux, som dock lider brist på pondus i sitt motspel med Selene Muñoz.
Kammerballetten är också en återkommande gäst från förra årets In Motion. De virtuosa musikerna och dansarna, som tidigere i augusti hade premiär på sex nya verk på Takkelloftet i Operaen, presenterer nu tre av dessa verk på Pantomimeteatrets i bokstavlig bemärkelse sneda tiljor. Nämligen koreografier av respektive Sebastian Kloborg, Tobias Praetroius och Cesar Faria Fernandes.
Se: www.danstidningen.se/2021/08/20/innovativ-dans-till-levande-kammarmusik/
Den 15. augusti höll Pantomimeteatret en ny koreografi-tävling kallad Copenhagen Made. En tävling skapad i samarbete mellan Den Kongelige Ballet, Tivolis Balletteater och Dansk Danseteater. På In Motion presenterades varje afton tre av tävlingens verk. På premiärkvällen var det Robert Thomsens vinnande verk Meet Cute, Tara Schaufuss Hello Walls och Eukene Sagües’ To those who leave.
Robert Thomsens gedigna, humoristiska och mimiska verk, som är hans första försök med koreografi, visar tydligt, hur han genom sina 13 år i Tivolis Balletteater har sugit till sig intryck från Pantomimeteatrets tradition och har också hämtat inspiration från bl.a. Tim Rushtons Accordion Stories, som han själv har dansat i. Meet Cute, som är koreograferat till Jennifer Wagstaffe och Vincent Vernal från Tivolis Balletteater och Jonathan Chmelensky från Den Konglige Ballet, är ett underhållande litet spel mellan man och kvinna samt man och man – ett mycket lyckat verk som passar som hand i handske på Pantomimeteatret.
Tara Schaufuss från Den Kongelige Ballet har med Hello Walls skapat ett aktuellt, humoristiskt, gestiskt och mimiskt verk om frustrationerna under covid-19-tidens hemisolering. Hennes kollega Eukene Saguës minns i sitt verk ”To Those who leave” de, som dog under pandemin. En stämningsfylld och rörande koreografi med fyra kvinnliga dansare i vita klänningar och ett vitt segel som symbol för den sista seglatsen.
In Motion avslutas varje kväll med Dansk Danseteater i Pontus Lidbergs nya værk A Summer Dance, som hade premiär på Copenhagen Summer Dance i juli månad och är nu anpassad för Pantomimeteatrets lille scene. Läs recensionen av A Summer dance her: www.danstidningen.se/2021/07/24/dansk-dansfest-i-hamnen/

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser