Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

En återupprättelse av hjälten Alan Turing

2021-08-22

Fakta:

Namn: Alan Turing Opera Project
Filmare: Videoproduktion: Jörgen Dahlqvist
Musik: Kent Olofsson
Ensemble: Performer : Counter tenor Albert Montanez, Art director: Michael Rizzo
Plats: World Pride på Dansstationen i Malmö aug-21
» https://www.operaonvideo.com/alan-turing-opera-project-olofsson-malmo-2021-albert-montanez/

På scenen finns en fyrkantig glasbox med ljus som glittrar, där Alan Turing, spelad av counter tenor Albert Montanez, ligger i sängen och försöker sova, men kan inte, omväxlande
med att han sitter vid skrivbordet och arbetar med sin forskning.
Glasboxen är stor som en en cell i ett fängelse, och på glasväggen syns svartvita foton från andra världskriget, bilder som passerar förbi, därefter en närbild på Alan Turings ansikte, som kommunicerar med sig själv i sängen. Trött, ångestriden av mardrömmar.
Alan Turing är den berömda vetenskapsmannen som knäckte den tyska enigma-koden under andra världskriget och räddade massor av människoliv, han uppfann den första datorn – men han var gay, och bestraffades av brittiska staten istället för att han borde ha hedrats för sitt hjältedåd.
Föreställningen handlar om Turings sista timme i livet – innan han fattar sitt beslut att ta livet av sig.
Librettot är baserat på hans personliga liv, med ett antal autentiska privata brev som han skrivit mellan 1930 och 1954, som vi i publiken här som sång, ord eller ljudcollage, samtidigt som massor av siffror dansar runt på glasväggarna indikerar hans arbete med att knäcka den tyska koden eller uppfinna datorn.
Denna sista timme i Alan Turings liv är en intensiv föreställning laddad med sorg, oro och smärta över livets mening – där tiden både står stilla och rör sig hastigt genom hopp och förtvivlan. Albert Montanez är dynamisk i sitt tillbakahållna utspel och sin sång, som counter tenor förväntas han sjunga i falsett, men här, mjukare ton som är fantastisk.
Alan Turing Opera Project är en engagerande föreställning som inte liknar någonting annat man sett på operascen, i sin berättelse och det speciella sätt som den framförs på , med Kent Olofssons musik, kongenial med storyn. Egensinnig och angelägen.
Se vidare www.operaonvideo.com/alan-turing-opera-project-olofsson-malmo-2021-albert-montanez/

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser