Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Innovativ dans till levande kammarmusik

2021-08-20

Fakta:

Namn: Kammerballetten
Koreografi: Adam Lüders, Cesar Faria Fernandes, Tobias Praetorius, Paxton Ricketts, Sebastian Kloborg och Paul Lightfoot
Ensemble: Kammerballetten med Trio Vitruvi och dansare fra Den Kongeliga Ballet, English National Ballet, Nederlands Dans Theater och San Francisco Ballet
Plats: Takkelloftet, Operaen, Köpenhamn

Det är den virtuosa och visionära Trio Vitruvi med Niklas Walentin på violin, Alexander McKenzie på piano och Jacob la Cour på cello, som 2018 grundade Kammerballetten. En lyckligtvis återkommande sommarunderhållning som kombinerar kammarmusik och nyskapad koreografi av danska och utländska koreografer väldigt fint. ”Ingen dans utan musik. Ingen musik utan dans,” var bland annan motiveringen, när Kammerballetten 2019 mottog Reumertprisen som Årets dansföreställning.
Varje år har det varit ett rent nöje att få uppleva Kammerballettens fina och innovativa program med dansare från Den Kongelige Ballet och utländska kompanier. Det är det även i år, där det inte mindst är ett scoop, att ett av de sex nya verken på programmet är kreerat av den före detta konstnärliga ledaren för Nederlands Dans Theater, NDT, den uppskattade koreografen Paul Lightfoot. Till nykomponerad musik av Alexander McKenzie, har han skapat verket Selvportræt. En mycket rörande trio, som verkligen är Paul Lightfoots eget självporträtt och en vacker avslutning av programmet.
Det är glädjande att se den fantastiska Sebastian Haynes, som är före detta dansare både i Den Kongelige Ballet och Nederlands Dans Theater, utveckla en stark expressivitet och intensitet i rörelserna som den splittrade och sökande dansaren och koreografen. I lång svart krinolinklänning föreställer den lilla balettstjärnan Maria Kochetkova från English National Ballet kvinnan (det rör väl sig om Paul Lightfoots mangåriga partner Sol León), som fortfarande spökar i Lightfoots liv, medan den unga skickliga Toon Lobach, som också har dansat i NDT, föreställer Lightfoots nya manliga älskling.
När Kochetkova kliver ur krinolinen, sänder tankarne till verk av Jiri Kylian, som har varit Lightfoots stora förebild i NDT. Utan krinolinen dansar hon och Haynes en superfin duo (förmodligen som symbol för det fina förhållandet och kreativa samarbetet Lightfoot & Léon har). Men när kvinnan återigen försvinner i krinolinklänningen, är det de två männen, Haynes och Lobach, som tillsammans hittar fram till synkronitet.
Till utdrag ur Mendelssohns pianotrio nr. 1 i d-mol, inleder Kammerballetten med Adam Lüders’ mycket traditionella, men musikaliskt formade romantiska neoklassiska pas de deux Andante con molto tranquillo, vackert dansat av Amy Watson och Benjamin Buza från Den Kgl. Ballet.
Portugisiska Cesar Faria Fernandes, som är dansare i NDT, har till utdrag från cellosuite av Bach skapat det akrobatiskt smidiga solot Inwardout till den kungliga balettdansaren Ryan Tomash. Ett intressant solo, förnämligt dansat av den skicklige Ryan Tomash, som med fokus på fötter och händer försöker att få styr på sin flexibla kropp.
Tobias Praetorius från Den Kongelige Ballet har till Schuberts Notturno skapat en vacker och stämningsfylld, men för Praetorius överraskande klassisk tåspids-trio, Oenothera. Som motsvarar den pastellfärgade blomman Oenothera (Natlys på danska och Nattljus på svenska) är de tre härliga danska ballerinorna Astrid Elbo, Ida Praetorius och Stephanie Chen Gundorph iförda långa pastellfärgade kjolar, som de bland annat raffinerat använder för att hålla fast varandra i den stramt utformade koreografin.
Dansk-canadensiska Paxton Ricketts, som är dansare i NDT, har till utdrag Beethovens pianotrio i D-dur skapat ett expressivt nästen animaliskt solo till Sebastian Haynes, som i jakten på frihet vrider, vänder och snor runt kroppen och stundtals ligger på golvet med fötterna helt uppe i den öppna flygeln. Det var lite för mycket ståhej med en höj- och sänkbar ljusrigg, som ser till att ändra storleken på det upplysta fältet på gulvet, men det är en fröjd att se Sebastian Haynes ta itu med den uppfinningsrika koreografin.
Danske Sebastian Kloborg, som är före detta dansare i Den Kongelige Ballet, har till Liam Redhead från Den Kongelige Ballet och Ulrik Birkkjær från San Francisco Ballet skapat den både rörande, humoristiska och marionettartade kärleksduon med den motsägelsefulla titeln In bright gloom.
Till utdrag ur Rachmaninovs cellosonat i g-moll, försöker de två dansarna på ett lustigt sätt närma sig varandra och slutligen kramas. Men mycket vill ha mer och plötsligt är de ursprungliga rollerna ombytta.
Det är ett rent nöje att genom hela programmet få lyssna till musikerna i Trio Vitruvi, som spelar med ett generöst flöde, det är som en frisk fläkt över hela programmet som präglas av dansglädje och stort engagemang.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser